Máte chuť na sladké? Nechte si to na cheat day

Share

Cheat day nebo také volný den, je dnem, kdy si během svého přísného jídelníčku a tvrdého tréninku dáte “voraz“ od počítání hodnot sacharidů, tuků a bílkovin a vybočíte ze svého stravovacího stereotypu.

Smyslem volného dne (cheat day) je dodat tělu to, co mu díky dietě chybí. 

Nacpat se? Nemějte obavy, tímto krokem rozhodně nenaberete tuk, jen dodáte svalům obrovské množství energie a nastartujete metabolismus. Díky nacpání budete v rámci dalšího tréninku spalovat tuky lépe a rychleji, navíc budete plní síly.

Jak často si cheat den dopřát?

V ideálním světě posilování je to jednou za 14 dní. Takový den je třeba si zasloužit, celé dva týdny nesmí dojít k přerušení vašeho jídelníčku a ani tréninku. Pokud patříte mezi ty šťastlivce, kteří tuk shazují bez větších problémů, volný den si můžete dovolit i jednou za týden.

Tip! Během volného dne se neutrhněte ze řetězu. Přecpat se ano, přecpat se extrémně už ne. Sami víte, kolik množství jídla zvládne vaše tělo strávit bez nevolnosti. Počítejte s tím, že budete jíst jídlo, na které není tělo zvyklé a bude jej tedy trávit déle.

Čtěte také: Tréninkový jídelníček – Proč do něj zařadit banány?

Kdy si dát svůj cheat day?

Volný den si dopřejte v den, kdy zrovna netrénujete, jelikož přijmete více cukrů/sacharidů a méně bílkovin. Tělo se vám díky nacpání naplní a sacharidu jdou rovnou do svalové tkáně, kde přijdou vhod při dalším tvrdém tréninku.

Na jaké jídlo máte políčeno? 

Read more

Local News