Lži o pilulkách pro regulaci tělesné váhy, jimž určitě nevěřte

Share

Jsou jisté typy lidí s určitými DNA předpoklady, specifickým zažívacím systémem nebo zkrátka lehkými tělesnými neduhy, kteří zkrátka nezhubnou a nezhubnou, ani kdyby se takříkajíc rozkrájeli. Není divu, že jsou pak tak trochu zoufalí a sáhnou při své snaze po zhubnutí po kdejaké podivné metodě slibující kila dolů. Jenomže i v této branži jde o peníze v první řadě…

Reklamy na pilulky sloužící ke ztrátě váhy se pořád lépe a lépe cílí na chudáky, kteří si nemohou udržet svoji vysněnou váhu a jsou tím pádem logicky i nesmírně lační výsledků (a ideálně hned). Poměrně často se v reklamách na věci na hubnutí používají i slovní spojení typu „odstraníme nestrávené jídlo a tím i kila nechtěného tuku!“.

Podle studie z časopisu Frontiers of Public Health má dnes nadváhu 75 % lidí. A jelikož je aktuální „trh hubnutí“ doslova přeplněn všemožnými „zaručenými přípravky“ na obezitu, láká to podobné lidi něco takového vyzkoušet. A podobné reklamy běžně slibují lidem s nadváhou, že „zhubnutí je natolik prosté jako spolknutí pilulky!“, ale to je dost zavádějící informace. Věci slibující hubnutí a „lepší metabolismus“ obvykle slouží jen jako prostředky k potlačení chuti. Pokud pomineme, že jejich řečnění nemá dost často žádný vědecký základ, je tu i celá řada dalších varovných prstů a znamení:

Slib 1. „Můžete ztratit váhu i bez diety!“

Producenti jídelních přípravků na hubnutí by byli rádi, kdybyste tomu opravdu od srdce věřili, ale není to tak jednoduché jako do sebe „hodit“ další pilulku nebo se natřít krémem co uvnitř lidí rozpustí tuk. Bohužel a naneštěstí, stálé výsledky vyžadují čas a námahu, žádné super-rychlé tajné metody zde neexistují (bolestivé odsání tuků nepočítaje).

Pokud chce člověk zhubnout a to s trvalým výsledkem, musí se chytřeji rozhodovat, ovšem nikoliv v lékárně nad výběrem zaručeně působících magických pilulek, ale ve vlastní kuchyni a při nákupu a přípravě jídla.

Žádná pilulka, krém nebo drink nezmění prosté zákony jak funguje tělo. Paradoxně po podobných věcech můžete ještě přibrat, stát se „šťastným“ majitelem průjmu apod. Poctivé cvičení a redukci nic nepřekoná, ale přesto tomu lidé pořád podléhají. Takže naposledy – není snadné cesty!

Slib 2. „Cvičení není potřeba!“

Příliš mnoho suplementů slibuje výsledky a vzbuzuje nereálná očekávání. A to kolikrát i bez tréninku. Když přeskočíte dietu, tak už nemůžete přeskočit cvičení a naopak – tělo nezhubne jinak než po výdeji/ušetření energie jinde. Jinými slovy, dieta bez cvičení nebo naopak (popřípadě, ideálně pospolu) nemá vědecký podklad a bude mít nulový výsledek (vložené peníze vám pak nikdo nevrátí, ale přesto se bude dotyčný rozhlížet po další podobné metodě).

Slib 3. „Urychlete svůj metabolismus!“

Běžně se vyskytující lež, která se objevila poté, co do těchto věcí začala být přidávána Ephedra. Organizace FDA Ephedru zakázala z důvodu podezření na další zdravotní problémy, ale hned se objevily jejich náhrady: ze zeleného čaje synefrin a kofein a kdoví co ještě. Žádné z těchto věcí nejsou prokázány, jako dlouhodobí ničitelé tuků a „hubnoucí napomáhači“, takže si ušetřete tisícovku a radši zajděte do posilovny/nekupujte příliš tučné/sladké věci.

Slib 4. „Budete se cítit plnější!“

Protein, vláknina a tuk vás zaplní, suplementy + koktejly ani náhodou. Trik a klíč je v tom, jak po důkladném prozkoumání přidat do své stravy všechny klíčové komponenty a součásti bez toho, aniž by se člověk ochudil příliš o zdravé věci a dosáhl svého cíle. Tak třeba: nahraďte vajíčky (protein a tuk) s ovocem (vláknina) za ranní bagetu s máslem a sýrem. Na svačinu použijte ořechy (protein, vláknina i tuk), večer zase můžete sáhnout po rybě (protein, tuk) se zeleninou (vláknina) a s pečenou bramborou (cukry, vláknina), namísto pizzy (cukr, sýr). V době internetu a celých webů věnujících se rozumné výživě by neměl být problém ani v tom, najít potřebnou inspiraci, podporu a chutné recepty na síti. Jen člověk musí zůstat zdravě kritický a používat stále selský rozum!

Slib 5. „Změňte složení svého těla k lepšímu!“

Jisté nutriční doplňky/hubnoucí přípravky slibují změnu dokonce i v tělesné kompozici a složení těla za pomoci lepšího využití nutrientů či potlačení určitých hormonů. Toto sice teoreticky může fungovat, nicméně je to vše nepodložené, takže na úrovni homeopatik a čajů od staré Blažkové.

Abychom ale byli korektní, v jistém průzkumu skutečně podobná věc efektivní byla: šlo o hlodavce a látku nazvanou Konjugovaná kyselina linolová (CLA). Jistě ale nemusíme připomínat, že hormony, práce s tukem a podobné věci jsou u lidí výrazně odlišné než u myší!

Slib 6. „Naše pilulky zablokují vstřebávání uhlovodíků“

Pokud se snažíte zhubnout tak, že prázdné uhlovodíky/cukry nahradíte jídly za ty plné nutrientů, tak to je výborná strategie. Ale brát si suplementy, aby uhlovodíky/cukry zablokovaly na tělesné úrovni, to je špatná. Předně, není to nijak dokázáno a může to i velmi škodit a není navíc ani jisté, že je to vůbec možné.

Jakési průzkumy na toto téma se jistě objevily, jako třeba efektivita extraktu z fazolí jako potenciálního blokátora těchto věcí, ale celá studie měla určité metodologické chyby (čti „je málo vědecká“) a i když jen velmi mírně zablokovala trávicí enzymy pro uhlovodíky, tak ne uhlovodíky samotné, takže se přibrání po cukrech nevyhnete tak či onak. Nemluvě o tom, že v rámci testu do sebe člověk dostane další zbytečné energetické investice, což je obvykle to poslední, co osoba snažící se zhubnout potřebuje.

Jak z toho ven?

Čas strávený pokusy o sehnání toho nejlepšího kouzelného přípravku po kterém „tentokrát ale již zaručeně a opravdu zhubnete“ věnujte radši naplánování rozumné, méně kalorické (a přesto silně zdravé) kuchyně se zaměřením na základní tělesné potřeby. To vše přirozeně musí být proloženo rozumně rozvrženým tréninkovým režimem a menším cvičením podle potřeby a vlastních dispozic.

V hubnutí prostě žádné zkratky neexistují! A pokud ano, jedná se o krátkodobý a organismu nezdravý efekt (silné odvodnění namátkou, průjmy, …)!

Zdroj: http://www.menshealth.com

Read more

Local News