Love jeans – Jak se starat o džíny?

Share

Džínovina patří mezi materiál, který miluje a nosí snad každý. Od doby, kdy byly džíny pouze pro horníky uplynula dlouhá doba, dnes má denim místo na přehlídkových molech a jen těžko by jste hledali šatník, kde alespoň jeden džínový kousek nebyl.

Džínovina se objevila v každé módní vlně. Není významného návrháře, který by tento materiál nepředělal k obrazu svému, a tak se džíny nosily rozervané, s tygřím potiskem i plísňovým motivem.

Dnes se nosí všechny možné typy džínoviny v různých střizích. Uhlazeného byznysmena uvidíte v hladkých, temně modrých kalhotách, pankáče v černých upnutých. Paničku na jehlách v růžových slim a kluka v botaskách ve street verzi s rozkrokem i dírami u kolen.

Džíny mnozí označují za uniformu moderní doby. Džínovina se objevuje ve školách, v kancelářích i hudebních klipech těch největších hvězd

Jak se o dokonalý materiál starat?

Džíny prát naruby

Kovový buben pračky džínovině nijak neprospívá. Pokud s otáčením kalhot nebudete ztrácet čas, lze očekávat, že oblíbený a nejspíš i drahý denim kousek ztratí svůj temný, luxusní odstín. Jiné to není ani v u “sepraných“ džín. (Žádná Indka neprala vaše džíny u řeky Gangy, dokud nezískala potřebný odstín). Sepraný efekt je výsledkem chemického procesu a použití správného množství barviva. Při praní se tedy i seprané džíny mohou zničit.

Neprat vůbec

Z dob, kdy nosily džíny jen horníci vznikly legendy o tom, že denim není třeba prát, tedy v případě, že se přímo neušpiní. Ovšem, i když žijete v místě nulových srážek a přes práh svého obydlí se vydáte jen za absolutního slunečna, vaše kalhoty začnou po čase zapáchat. To však nemusí být podnět k tomu strčit je do pračky. Džínám stačí noční pobyt v boxu mrazáku a ráno je po všech bakteriích, které smrad způsobují.

denim-3

Vyzkoušeli jste mrazákovou metodu a přišli jí na chuť? I v takovém případě kalhoty minimálně jednou za dva měsíce vyperte. 

Hlavně nežehlit

Pro muže splněný sen, pro ženy nutkavá potřeba, kterou nemohou vyplnit. Vlákno materiálu se ihned po vyprání vytvaruje do původního tvaru. Žehlení vlákno poškozuje a nepromyšleným sežehlením mohou vzniknout stopy, které už nezmizí.

Neklekat

Pakliže investujete do pořádných kalhot jako je Levi’s nebo J brand, pak určitě chcete,a by vám vydrželi co nejdéle.

Staré džíny lze lehce poznat podle odřených kolena  povolených švů v oblasti rozkroku nebo u kotníků. Tyto části jsou nejvíce namáhané, proto poklekněte jen při žádosti o ruku. To by mohly džíny jednou, dvakrát, třikrát za život vydržet.

Skladování 

V ideálním případě na šatní ramínko, v tom druhém, častějším si vystačíte s poskládáním, Položte je předkem k sobě a každou nohavici poskládejte natřikrát směrem k pasu. Vznikne tvar šortek. Srovnejte a naposledy přeložte (boční díly k sobě, zapínáním dovnitř). Tímto způsobem předejdete mačkání kalhot.

Džínové kalhoty kombinujte s bílým trikem, sakem, mikinou i koženým křivákem – jde o univerzální kousek.

Read more

Local News