Letní grilování: Marinády

Share

Jakmile se začne prodlužovat den, je déle světlo a večery jsou teplé, všichni začnou vytahovat grily či se těší k táboráku. Léto je zkrátka obdobím nejen koupališť, dovolených, ale také grilování a opékání různých lahůdek. Protože chlapi, jak je známo, jsou masožravci, přinášíme letní speciál GRILOVÁNÍ bifteků, řízků a dalšího výborného masíčka.

Aby maso mělo správnou chuť, je třeba ho přes noc naložit do marinády na grilování. My vám přinášíme několik jednoduchých tipů.

Jednoduché a rychlé

Jsou snadné, rychlé a hodí se na jakékoliv maso. Jejich přípravu hravě zvládnete, dokonce jí můžete pověřit i děti.
1) Sůl, pepř, olej
2) Sůl, sójová omáčka, olej
3) Grilovací koření, olej
4) Koňak a olej

Jogurtová marináda

Hodí se výborně k rybám, zejména těm tučnějším, dále na jehněčí či krůtí maso. Zjemňuje chuť. 

Kelímek bílého jogurtu, 5 lžic olivového oleje, špetka soli a grilovací koření dle chuti. Nejdříve smícháme jogurt a olej, pěkně vyšleháme a poté ochutíme solí a kořením.

Bylinková marináda

Hodí se na všechny druhy bifteků a téměř všechna červená masa.

Svazek bylinek (majoránka, tymián, oregano + jakékoli další vámi oblíbené bylinky), citrón, 6 lžic olivového oleje, 2 stroužky česneku, mletá sladká (či ostrá paprika) .

Omytý citron nakrájíme i s kůrou nadrobno (můžete i rozmixovat) a promícháme s nasekanými bylinkami, olejem, utřeným či na jemno nakrájeným česnekem a paprikou.

Marináda z červeného vína

Nejlépe ke králíkovi, nebo na ryby.

2 dl červeného vína, 4 stroužky česneku, 4 kuličky jalovce, větvička rozmarýnu

Ve víně rozmícháme nasekaný rozmarýn, prolisovaný česnek a podrcený jalovec

Barbecue marináda

Univerzální použití.

2,5 šálku vývaru, sůl, 10 lžic worchesteru, 5 lžic jemného octa – nejlépe vinného, 7 lžic oleje, 1,5 lžičky ostré hořčice, mletá paprika dle chuti, 1,5 lžičky glutasolu, 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžička tabasca, 1 lžička chilli (nebo čerstvě umletého pepře) a bobkový list.

Smícháním ingrediencí získáte zhruba 1 l marinády, což vystačí zhruba na 10 porcí masa ke grilování. Do marinády naložíme a při grilování potíráme.

Sladká hořčicová marináda

Oblíbená především na kuřecí křidélka. Je určena k rychlému grilování, při delším opékání se pálí.

60 g meruňkového džemu, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce medu, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce oleje vystačí na 1 kg masa.

Pro ještě lepší grilování zjistěte, jak na vepřové?

Read more

Local News