Koupí neoriginálního spodního prádla můžete ohrozit své zdraví

Share

Na internetu se pohybuje spousta prodejců, kteří nabízejí neoriginální značkové zboží, které kvalitou zdaleka neodpovídá svým originálním předlohám. Nehledě na to, že jdou proti zákonu, vás můžou i ohrozit na zdraví. Při výrobě textilií se totiž používá něco přes 700 druhů chemikálií, z nichž některé jsou zakázané a pro člověka nebezpečné. Kdo vám pak zaručí, že právě u vašeho neoriginálního zboží nebyla použita jedna z takových chemikálií? 

Co vám hrozí?

Největší riziko tkví již ve zpracování surovin, ze kterých textilie vyrábí – barvení, potisk, bělení a jiné speciální úpravy. Jak všichni víme, napodobeniny i originály se vyrábí v Číně. Značný rozdíl je však ve výrobních postupech různých továren. Pro úsporu nákladů používají továrny napodobenin mnohdy levnější náhražky barviv a jiných chemikálií.

Mezi chemické látky, které se mohou vyskytnout u neoriginálních produktů a poškodit lidské zdraví patří například:

  • azobarviva – byla zakázána v EU již v roce 2003, nesmí se dostat do kontaktu s lidskou kůží nebo ústy
  • disperzní barviva – mohou způsobit podráždění, poškození reprodukčních orgánů, rakovinu nebo genové mutace
  • ftaláty – toto změkčovadlo plastů narušuje reprodukční systém, hromadí se v oragnismu a v přírodě se velmi pomalu rozkládá

U spodního prádla se rizikovost přenosu nežádoucích chemických látek do těla zvyšuje tím, že textilie je v přímém kontaktu s tělem po celý den a dotýká se citlivých oblastí.

Jak se chránit

Co tedy dělat v případě, že nechcete být vystaveni vlivu těchto látek?

  • V první řadě kupujte pouze originální spodní prádlo z prověřených eshopů – např. Trenýrkárna.cz
  • Spodní prádlo často měňte.
  • Nové prádlo před použitím vždy vyperte, pokud patříte mezi citlivé jedince, nepoužívejte žádnou aviváž.

Jak poznáte NEoriginální prádlo?

Na neoriginální a nekvalitní spodní prádlo můžete narazit u pochybných prodejců na různých aukčních webech a někdy i na eshopech. Na první pohled je těžké rozeznat originál od padělku.

Pár znaků se ale dá zachytit. Prvotně se cena originálního spodního prádla prémiovějších značek pod 300,- Kč zkrátka nepohybuje. Pokud i přes to výrobek zakoupíte levnější, často chybí etiketa s předepsanými informacemi. Kvalita materiálu už na pouhý dotek neodpovídá té, v jaké by měl být originál zhotoven. Označení, na vnitřní straně gumy neodpovídá označení pod jakým je zboží dodávané do EU.

Read more

Local News