Jak konkrétně prodlužuje žití v přírodě lidský život?

Share

Jestliže chcete žít déle a být šťastnější, každý ví, že když se žije blízko přírody (anebo ještě lépe – doslova a přímo v jejím lůnu), je člověk šťastnější a zdravější. Ale proč tomu tak je?

Existuje (pro někoho asi možná spíše podvědomý) důvod, proč jakákoliv nesnáze a blbina (nasáknutá do moderního člověka v práci a přes den) odplynou hned poté, co se dotyčný jde projít do zeleně? Procházky na podobných místech nás zkrátka ihned a obratem činí zdravějšími i šťastnějšími. Jak ale vyzkoumala jistá vědecky zaměřená skupina, na pozadí jsou přísná data.

Sdružení Friends of the Earth Group dalo ve známost, že výzkumníci a vědci z Institute for European Environmental Policy v této věci nesmírně důkladným způsobem prošli na dvě stovky všelijakých environmentálních studií na aspoň trochu podobné téma a zjistili, že lidé, kteří žijí blízko přírodě, ať již v podobě stromů, parků či dalších zelených míst, jsou i více aktivní a je tu i významně nižší šance na to, že budou obézní nebo pojídat (dnes tak populární) antidepresiva.

Toto samozřejmě není poprvé, co si někdo všiml zřetelného spojení podobných věcí. Lidé je zkrátka podvědomě dělají již dávno. Projít se v zeleni je odnepaměti úžasný způsob, jak vypustit nějaký ten stres, napjatost i depresi. Jde o to, že když jsme v přírodě, dolehne na nás jakýsi zenový psychologický klid místa a člověk přestává přemýšlet o věcech, které ho dnes přes den tak nehorázně opět vytočily do ruda.

Z další studie zase plyne, že muži středního věku žijící ve spoustě zeleně měli obecně o 16 % menší riziko smrti, nežli muži žijící a věznění stabilně v betonových městských krabicích. Samozřejmě, asi s tím v nemalé míře souvisí i to, že člověk má na podobných místech čas a šanci více se věnovat právě pohybu, oblíbeným venkovním aktivitám či nějakému tomu outdoorovému hobby. Spousta podobných lidí se právě z tohoto důvodu na podobná místa stěhuje v první řadě, protože chodit celý den po benzínem/naftou zapáchajícím centru města by je po čase mentálně zcela zahlušilo.

Ať už tedy děláte cokoliv, dělejte to co nejblíže přírodě a zeleni, vaše tělo a mysl vám za to jednou poděkují… Čekat na první psychologický kolaps či infarkt není úplně ideální cesta.

Zdroj + Foto: www.MensHealth.com

Read more

Local News