Kdy je nejvhodnější doba na přezutí zimních pneu za letní?

Share

Otázka autoobutí se na internetu řeší poměrně často a z různých pohledů. Nejde jen o přezutí v rámci dané roční doby, pneumatiky jsou podle nás nejdůležitější částí auta – vždyť jsou to právě pneu, co drží vůz na silnici.

Zatímco přezutí na zimní pneumatiky je zákonem dané, u letních kol tato zákonná povinnost jaksi chybí. S příchodem jara řidiči často přezouvají zbytečně brzo.

Kdy tedy přezout?

Zimní pneumatiky pro osobní vozy je třeba na autě mít od 1. listopadu do 31. března, a to v případě souvislé vrstvy sněhu, námrazy, nebo pokud lze takovou situaci předpokládat vzhledem ke klimatickým podmínkám.

Což rozhodně neznamená, že byste měli 1. dubna hned přezout na letní.

Po tomto datu byste měli sledovat hlavně teplotu. Pokud alespoň týden v kuse bude po dobu, kdy jezdíte, nad hranicí 7°C a předpověď nebude hlásit ochlazení, je na čase přezout pneumatiky. Při nižších teplotách letní gumy ztrácí své schopnosti.

Další nešvar? Dojíždění zimních pneumatik

Mnozí majitelé automobilů uvažují nad tím, že nemusí kupovat nutně letní obutí vozu, když mají staré zimní pneumatiky, které stejně chtějí sjet. Myslí si, že tak upotřebí zbývající vzorek zimních běhounů a budou moci odložit nutnost koupit letní obutí.

Není jediný důvod, proč jezdit v létě na „zimňákách“

Ve všech ohledech jsou zimní pneu za teploty vyšší jak 7°C horší než letní. Ať už je řeč o přilnavosti nebo celkovém opotřebení. Především ale jde o bezpečnost. Jízdní vlastnosti zimních kol v létě jsou nesrovnatelně nižší. Všechna pozitiva ‘’zimáků’’ se v létě stávají opakem – nižší bezpečnost, delší brzdná dráha, horší komfort jízdy, vyšší spotřeba, hluk atd.

Hlavní impulz pro přezutí ze zimních na letní pneu by měla být stálá teplota nad 7 stupňů Celsia.

Nebezpečné, nebezpečné, nebezpečné

Co více říci k tomu, že se na přezutí vykašlete? Brzdná dráha zimních kol se při vyšších teplotách prodlužuje až o 20 %. Důvodem je menší styčná plocha, a tím pádem nižší přilnavost.

Na rozpálené silnici je zimní výbava vyloženě risk!

Ekonomická stránka je jedna věc, ale pokud jsou pro vás ušetřené peníze rozhodující, pak si to rozeberme. Řidiči, kteří zimní pneu dojíždějí mimo sezónu, si zřejmě vůbec neuvědomují, že „zimňáky“ v létě zvyšují spotřebu paliva až o 10 %. Je to dáno měkčí směsí a vyšším valivým odporem.

Ve výsledku tedy vlastně vůbec neušetříte a zbytečně riskujete.

Read more

Local News