K čemu sloužilo prastaré posvátné místo Göbekli Tepe?

Share

Již od roku 1964 toto území fascinuje archeology po celém světě. Obdivuhodné je jak svou rozlohou, tak i tajemným nádechem, který místo obklopuje. Kde se vlastně Göbekli Tepe vzalo, kdo jej vytvořil a jaká je symbolika tohoto pradávného místa?

Pojďme se společně vydat po stopách této historické oblasti, která neustále překvapuje a vyvolává mnoho otázek.

Tajemné místo Göbekli Tepe

V překladu znamená pojmenování Göbekli Tepe „pupeční kopec“. Tato lokalita leží na vrcholu horského hřebene u tureckého města Urfa a původně sloužila k zemědělským činnostem. Lidé si zřejmě ani neuvědomovali, po jaké vzácnosti denně chodí a četné kameny byly surově odsunuty a následně rozbity. Hlavní zásluhu na postupném odhalování této oblasti má německý archeolog Klaus Schmidt, který zde tráví většinu času a snaží se najít byť i pramalé náznaky o pozůstatcích lidských stop.

Historie záhadného místa

Podle všech dosavadních poznatků se zřejmě jedná o nejstarší lidskou stavbu, která vznikla přibližně 10 tisíc let př. n. l. a vytvořena byla pravděpodobně člověkem lovcem/sběračem. Usuzuje se tak podle maleb na megalitech. Na nich jsou vyobrazena nejrůznější zvířata, jako například lišky, hyeny, pavouci a především supi. Zajímavé však je, že zde není ani zmínka o lovu či jiném násilí dopouštěného se na zvířatech. Tento objev měl a stále má celkově obrovský význam v chápání vývoje lidské společnosti. Jak je možné, že lidé žijící v té době dokázali přesouvat 60 tun vážící pilíře? Co vyjadřují oné piktogramy vyobrazené na megalitech?

Objekt pro šamanské praktiky nebo náboženský chrám?

Místo fascinuje především svým uspořádáním. Jedná se o sérii kamenných kruhů s pečlivě opracovanými vztyčenými pilíři ve tvaru písmena T vážící kolem 50-60 tun. Symbolika, jak chápat toto místo, se v mnoha názorech liší. Většina vědců i obyčejných lidí je přesvědčena, že se jedná o náboženský chrám. Některé z T pilířů si lze představit jako rozpažené ruce a širší kámen na vrcholu vyobrazuje hlavu. V jednom z pilířů můžeme dokonce najít otisk lidské ruky, což může symbolizovat modlení.
Jiní se naopak domnívají, že celé místo je vytvořeno k šamanským rituálům a T pilíře vyobrazují bohy tehdejšího obyvatelstva.

TIP: Památky a zajímává místa v Mnichově

Vesmírná teorie

S jednou z nejodvážnějších teorií přišel Timothy Stephany. Zastává názor, že uspořádání kruhů, pilířů a vůbec všeho v oblasti Göbekli Tepe má svůj význam a znázorňuje hvězdné uspořádání. Může se tedy jednat o tehdejší kalendář či astronomickou pozorovatelnu.

Read more

Local News