Jaký úhel na ženy nejlépe působí při dělání vlastních selfie?

Share

Jelikož má dnes vestavěnou kameru kdejaká lednička a i ten nejposlednější mobil, člověk se zkrátka jednou při seznamování nevyhne tomu, že musí druhé straně ukázat svoji podobenku. Někdo si příliš nedělá vrásky, protože ví, že ženy u mužů zjev až tak „neřeší“, jako muži u žen a nezajímá je v první řadě. Další se nebojí, protože je sympaťák. A třetí si není jistý, jak se vyfotit, aby měla jeho fotka skutečně maximální a nejlepší dojem. Takže, jak na to? Jak se správně vyfotit až budete dělat svoji další selfie pro někoho anebo si vyplňovat profil na nějakou další online seznamku?

Není jistě bezesporu nikterak šokujícím odhalením, že lidé jsou ohledně své vlastní nejlepší fotky trochu nekritičtí (a že se to nezřídka často dá říct o mužích, co tam prostě něco hodí a je to!). Ale to, že něco jeden člověk na osobní úrovni neřeší, to může být pro jiného zcela nepřijatelné (snažíme se tu přece jen seznámit, že ano…). Pak se člověk nemůže divit, že v některých profilech jsou k vidění věci skutečně neuvěřitelné, ba až odvážné!

Naštěstí se na toto téma objevila (duální) studie jistých německých vědců, která je k vidění i v časopise „Frontiers in Psychology“ a podobné téma řeší. Takže, co se v jejím rámci zkoumalo?

Bylo zde celkem 172 lidí, kteří měli projít a ohodnotit 14 lidských fotek ve 3D jakoby vždy v jiném prostoru a perspektivě – z mírného nadhledu, z pohledu očí, z levého nadhledu, z pravého nadhledu atd. atd. A nechyběla ani tradiční přední čelní fotka. A měli je pak rozdělit podle toho, jak se díky nim zdála nějaká osoba tu více atraktivnější či naopak méně sympatická.

Většina lidí se asi odhodlá vystavit na svůj profil fotku běžnou přímou, popřípadě jakoby z čelního pohledu. Upřímně řečeno, tím si ale příliš nepomáháte, zdá se… Obličeje, jenž se zdály zdaleka nejatraktivnější byly zabrané jakoby zprava z 15° (a ukazující tím pádem levou stranu obličeje) + navíc k nim ještě i obličeje zabírané ze 30° jakoby odleva (a tedy ukazující pravou stranu obličeje) byly též brány jako inteligentnější a sympatičtější.

V rámci druhé studie se zase zkoumalo u další sady lidí (nyní pro změnu 67 osob suma sumárum), šlo o ty samé obličeje, nyní však zabírané jakoby v rámci imitace selfie-stylu. Kamera nakloněná o 30° v obou směrech vedla k vyšší atraktivitě, zejména když muži hodnotili ženy. I zde byly brány obličeje s levou stranou obličeje viditelnější jako pohlednější, nežli ty, kde byla vidět strana pravá.

Nicméně, ideální technika se kupodivu jeví, zvednout kameru a ještě ji i navíc lehce naklonit/pootočit. Když totiž byla kamera zvednutá i nakloněná, lidé vypadali více atraktivní i „ochotní pomoci/nápomocní“. Zejména atraktivní se ale nyní zdáli lidé, u nichž se přidala ještě (nyní pro změnu) pravá strana jejich obličeje viděná jakoby z mírného nadhledu.

Vypadá to, že zde vědci narazili na onen lidský faktor, že jsme jakožto lidé schopní lépe (a rychleji) číst emoce ze strany obličeje. Takže, když se zrovna chystáte vpadnout do vod nějaké nové internetové služby, klidně do toho, jen se nezapomeňte správně nasměrovat… Zleva i zprava shora jsou velmi dobré volby, jen se vyhněte oněm přímým nadhledům a pohledům či dokonce pod-hledům…

Zdroj + Foto: www.MensHealth.com

Read more

Local News