Jaký typ žárovky vybrat jako náhradu za klasickou?

Share

Klasické žárovky s wolframovým vláknem vládly po mnoho desetiletí. Nyní je však pomalu ale jistě střídají úsporné a LED žárovky, které je dokáží nahradit ve všech aspektech. Je však potřeba se v nových typech žárovek vyznat a kupovat ty správné.

Životnost

Klasická žárovka má životnost okolo 1 000 hodin (při svícení tří hodin denně vydrží zhruba rok). Halogenové vydrží o něco více – 3 000 hodin. Úsporné žárovky dokáží svítit 6 000 – 15 000 hodin.

Směrodatným faktorem pro výběr je také počet zapnutí. Úsporné žárovky jsou totiž omezeny, mají životnost 3 000 – 6 000 sepnutí. Klasickým a halogenovým žárovkám vysoký počet zapnutí a vypnutí nevadí. Proto je dobré je instalovat na místa, která jsou frekvetovanější, například koupelna, záchod nebo dílna.

Zahřívací doba

Dalším faktorem, který může ovlivnit výběr žárovky, je doba zahřívání. Na evropském trhu je norma, která říká, že do jedné minuty má být žárovka rozsvícena na 60% světelného výkonu. Toto zase platí pouze u úsporných žárovek, jelikož halogenové a klasické pracují ihned po zapnutí na 100%.

Další faktory pro výběr žárovek

Především levnější úsporné žárovky mají větší velikost a tak je potřeba si dát pozor na to, aby se vám vešli do svítidla, pro které jsou určené. Ty kvalitnější a dražší žárovky jsou konstruovány tak, aby se přibližovaly klasickým žárovkám a vešly se do většiny svítidel.

Důležitým faktorem je i barva světla. Do odpočinkových místností, jako je obývací pokoj a ložnice, je lepší kupovat světlo teplejší, jsou k dostání verze 2 700°K. Do kuchyně, koupelny, dílny nebo garáže je lepší kupovat světlo přibližující se teplotě děnního světla, tedy okolo 4 000 – 6 000°K.

Úsporná žárovka by neměla přijít do klasického odpadu. Obsahuje totiž jedovatou rtuť. Likvidovat ji je potřeba ve sběrnách elektronického odpadu.

Zajímavou možností může být LED osvětlení, které nedisponuje nevýhodami úsporných žárovek. LED žárovky  totiž poskytují plné světlo okamžitě po zapnutí, nevadí jim časté zapínání a ušetří 80-90% energie. Jejich největší nevýhodou je pak jednoznačně cena, kvalitní LED žárovka, která dokáže nahradit 60 W klasickou žárovku, stojí okolo 1 000 Kč.

Read more

Local News