Jaké věci starých rockových legend si můžete pořídit dnes v aukci?

Share

V kapitalismu je jak známo na prodej praktiky vše, takže jednoho by dnes snad již ani nemělo překvapit, když se doslechne, že se dá sehnat oblek Johna Lennona či byt Davida Bowieho.

Pakliže patříte k osobám se slabostí pro tradiční rock (a k tomu máte na stole pořádnou hromadu peněz pro podpoření tohoto zajímavého hobby), dovolíme si vám dnes připomenout některé z nákupních příležitostí, které v této sféře rozhodně patří k šancím viděným a sehnatelným opravdu jen jednou jedinkrát v životě lidském…

V této chvíli je rozhodně pozitivem být rockovým fanouškem, co nemusí příliš hledět na účty. No a i když patříte k průměrně majetné, anebo vysloveně nemajetné, většině, tak pořád o podobných věcech můžete snít, že ano, to je (naštěstí ještě stále) zadarmo!

1. Oblek Douglas Millings Johna Lennona z let 1960ých

Tento kousek začíná na pěkných 50 tisících USD a jak se dá předpokládat, bude vyhnán opravdu vysoko. Pohledný čtyř-knoflíkový jednořadý oblek s límcem vlastněný Lennonen je podepsán vevnitř jeho jménem a je to dítko tvůrce obleků značky Millings, což je anglický krejčík jehož legendární ruka stvořila během let stovky a stovky obleků pro The Beatles.

Ať si již chcete pořídit oblek pro vystavení jakožto sběratel memorábilií anebo máte v plánu si Lennona naklonovat z jeho DNA na kalhotách a saku (jen pozor, abyste si nenaklonovali nějakou jeho fanynku namísto toho…), buďte připraveni vysázet na dřevo nemalou částku, protože na 50 tisících dolarů se podobná věc jistojistě nezastaví ani omylem.

2. Rukou psaná slova písně Boba Dylana k songu „Wisconsin“

Ta vás mimochodem přijde na „pouhých 30 tisíc dolarů“. Dokonce ani ti nejtvrdší znalci věcí okolo další rockové legendy, Boba Dylana, patrně vůbec nikdy a nic neslyšeli o této divné písni. Jedná se o skutečný mega-unikát: totiž jeho nepublikovaný song a to z roku 1961 o Wisconsinu.

Podle slov Nate D. Saunders Auctions byla slova napsána v roce 1961 těsně před tím, nežli se Bob Dylan odstěhoval do Velkého Jablka a podepsal tam smlouvu s Columbia Records.

Sám Jeff Gold, jinak též hudební historik a oceňovatel archivu Boba Dylana, řekl: „Jsem vždy na pochybách, když se objeví další „zaručeně pravá píseň Boba Dylana“, která se dá sehnat v aukci. Bylo zde již nemálo podvodů a falešných songů prodávaných jako pravé během let, ale tohle je opravdu skutečná a maximálně reálná záležitost. K získání Nobelovy ceny za muziku má tento song sice daleko, ale pořád je to skvělý historický doklad jeho raného uměleckého vývoje a dalšího textového směřování.“

3. Dřívější byt Davida Bowieho v New Yorku

Hledáte unikátní místo, které je doslova nabito kreativní rockovou energií? Pak asi jen těžko můžete sáhnout po něčem jiném, nežli je dřívější byt Davida Bowieho, jenž zde žil celou dekádu se svojí ženou. Je umístěn ve čtvrti Central Park South a disponuje třemi ložnicemi a Bowie zde žil mezi lety 1992 a 2002.

Mimochodem, jeho piáno značky Yamaha je pořád tady. Byt je aktuálně k prodeji za 6,5 milionu USD, což není málo ani na anglické a americké poměry, na české se pak jedná o částku vysloveně astronomickou.

Zdroj + Foto: www.Esquire.com

Read more

Local News