Jak zvládnout depresi bez doktora a chemikálií

Share

Trpíte často pokleslou náladou, úzkostí, pocitem méněcennosti a osamocenosti? Pociťujete únavu, sebelítost, špatné soustředění či problémy s pamětí?

To vše může způsobovat deprese, než se však odhodláte navštívit lékaře a říct si o antidepresiva, přečtěte si, zdali máte tu pravou depresi a co s vámi tyto zázračné prášky udělají.

Příznaky deprese

  • Jestliže vás z ničeho nic přepadne pocit úzkosti, smutku, bezmoci a ztráty energie, jsou to jasné známky deprese. Je však rozdíl mezi smutkem, kdy se s vámi například rozejde přítelkyně nebo dostanete padáka v práci! Tento typ beznaděje má svůj důvod a opodstatnění, tyto chmury zmizí vyřešením problému. Pokud jste však skleslí bez důvodu, sjednejte si schůzku s psychologem.
  • Jste protivní a arogantní na lidi vám blízké? I okolí si zaručeně všimne změn ve vašem chování a patřičně na ně bude reagovat. Tím se vaše deprese ještě prohloubí, když nebudete mít podporu partnera, kolegů v práci…
  • Pokud deprese trvá více jak 14 dní, během kterých myslíte na sebevraždu, nemůžete usnout a nic nezvládáte dělat, neváhejte již kontaktovat odborníka.

Jak zvládnout depresi bez prášků?

Pohyb – než se rozhodnete pilulky užívat, zkuste si dopřát pravidelný pohyb, který vám zaručí zlepšení nálady v důsledku vyplavování hormonů.

Jóga – prokrví tělo a upraví dýchání (během stresu se totiž dech podvědomě zkracuje). Během malého okysličení dochází k apatii a skleslosti.

Třezalka – další metodou pro oddálení antidepresiv může být pití třezalkového čaje, který přírodní cestou zbavuje depresivních stavů. Dá se sehnat také ve formě kapslí.

Tresčí játra – podle odborníků lidé, kteří si tato játra dopřávají, trpí o třetinu méně depresemi. Pomoct může také losos, krocan a mléčné výrobky.

Světlo, teplo – světlo zahání chmurnou náladu (většinou je to spojené se zimním obdobím a změnami počasí). Choďte často ven na sluníčko, doma sviťte hodně žárovkami, navštivte saunu nebo odleťte na odpočinkovou dovolenou.

Jestli ani toto nezabere a sáhnete po antidepresivech, přečtěte si, jak zabírají:

1. týden – lékař vám předepíše jen malou dávku, kterou bude časem postupně zvyšovat. Často se vyskytují vedlejší účinky, jako je nevolnost nebo otupělost.

2. týden – vedlejší účinky by měly postupně vymizet

3. – 6. týden – prášky by měly začít zabírat, jestli ne, požádejte si o jiné

4. měsíc – neměly by se vyskytovat žádné nežádoucí účinky, prášky je však nutné stále brát

9. – 12. měsíc – zahajuje se konec léčby. Prášky se vysazují postupně na příkaz doktora, rozhodně ne dřív, protože by se deprese mohla vrátit.

Pravda nebo lež?

Může se vyskytnout závislost? – NE, při předčasném vysazení prášků však můžete dostat tzv. „syndrom z vysazení,“ což znamená pocení, závratě, třes, průjem, nechutenství a únava.

Hrozí změna osobnosti? – NE, to hrozí pouze při neléčené depresi.

Přiberu na váze? – ANO i NE, záleží na typu antidepresiv.

Mohu pít alkohol? – NE, jelikož snižuje účinnost antidepresiv, navíc to jsou látky, které danou nemoc mohou způsobit.

Ovlivní to můj sexuální život? – ANO, během deprese totiž chuť na sexuální hrátky výrazně klesá (kvůli utlumení nervů v důsledku užívání antidepresiv), po úspěšném ukončení léčby se touha zase samozřejmě vrací.

Read more

Local News