Jak vypadala první počítačová myš a jak šel jejich vývoj

Share

Máme rádi myši. Těchto myšáků se nebojí ani dámy. I ty je s radostí chytají do ruky. Můj článek bude o počítačových myších, bez kterých se dnes neobejdeme. Nebo obejdeme? Asi záležící na tom, k čemu počítač používáme.  Dříve počítač poslouchal pouze přes příkazy zadané na klávesnici. To by nás v dnešní době pěkně otravovalo. 

Dřevěná krabička

První, velmi nepohodlnou myš, vynalezl Douglas Engelbart roku 1964 v institutu SRI – Stanford Research Institute. Jeho vynález neslavil tehdy velký úspěch. Stroj, který vypadal jako kus dřeva s červeným tlačítkem, sklidil spíše posměch. Začalo se mu říkat myš. Nikdo dnes neví, z jakých úst toto označení vyšlo. Myš byla představena veřejnosti až po čtyřech letech. Tento rok 1968 je také spojen s prvním internetovým odkazem, nebo emailem.

Myš a jablko

Myší popularity si všimla firma Apple. V roce 1983 představila myš s kovovou pogumovanou kuličkou. Pohyb kuličky sledovaly dva snímače. Této myšce s jedním tlačítkem se říkalo Lisa mouse. O rok později uvedli IIC. Tento typ byl odlišný hlavně svým designem. Zcela jiný design získala myš od Applu v roce 1986. Nazvali ji Apple Desktop Bus Mouse. Navíc měla  4pinový Mini-Din konektor. V tomto stylu pokračovali až do roku 1993. Ten je zajímavý tím, že myš už má USB konektor. Myš Mighty Mouse, z roku 2005, na sobě nosí více než jedno tlačítko. Proto je velmi populární. Rolovací kuličku (trackball) návrháři umístili doprostřed. Následně Mighty Mouse přejmenovali na Apple mouse. Tomuto modelu vzali drát a přidali mu připojení přes Bluetooth. Takhle se prodává dodnes.

Myšáci z Microsoftu

Své myšáky chtěl mít i Bill Gates, šéf softwarového gigantu Microsoft. První myš uvedl v roce 1983. O deset let později se jeho tým zaměřil na to, aby myšky byly dobře ergonomicky tvarované. Je vidět, že mysleli i na ty nejmenší. EasyBall byla myš pro děti. Později vyráběli myši s rolovacím kolečkem. Roku 1990 se chlubili první optickou myší, která přišla o svou kuličku. Z ní se vyvinula myš Logitech.

Žij dál myšáku!

Douglas Engelbart si zaslouží velký obdiv. Zemřel 2. Července tohoto roku po dlouhém boji s Alzheimerovou chorobou. Mnozí z nás si to v dnešní době bez myši nedokážou představit. Dokud nebudeme počítač ovládat myslí, myš tady nejspíš stále bude. Já se s ní ještě neloučím. I přesto, že je myš v dnešní smartphounové, touchpadové a tabletové době často považována za historické zařízení. 

Read more

Local News