Jak vybrat LED televizi?

Share

Chcete si své staromládenecké bydlení vyšperkovat k dokonalosti pomocí nové LED televize? Vyberte správný model díky našim doporučením.

LED televize je typ LCD TV s vyšším kontrastem a speciálním LED podsvícením, který na trh přinesla firma Samsung. Led televize mají stejně jako jiné televizory svá pro i proti. Za největší klady se považuje velmi jasný obraz, nižší spotřeba energie a s tím související prodloužená životnost. Nevýhodou jsou horší pozorovací úhly.

Rychlý odkaz: Led televize Samsung

Použitá technologie z LCD televizí

Technologie LCD TV je založená na tekutých krystalech, jenž jsou uložené mezi elektrodami a polarizačními filtry. Pomocí elektřiny se krystaly smršťují a roztahují, čímž se reguluje množství světla. Toto světlo pak prochází skrze polarizační filtry na monitor, kde tvoří obraz.

LED televize využívají podsvícení LED diodami, které zajišťují velmi jasný a živý obraz. Je několik typů podsvícení LCD panelu pomocí LED diod.

led-tv-men-world-1

Čím se řídit při výběru LED TV?

Přinášíme vám důležité tipy pro nákup té nejlepší led televize

Volba úhlopříčky

Rozměr se udává v cm nebo v palcích. Velikost je často zakomponovaná už v samotném názvu televize ( název LG 42LB679V ukazuje, že úhlopříčka měří 42 palců, což je 106 cm). Pro správnou volbu velikosti mějte na paměti, že vzdálenost mezi vámi a televizí by měla být dvoj až trojnásobná v poměru velikosti úhlopříčky. Jedině tak budete mít ze sledování televizních programů ten správný zážitek.

led-tv-lg-1

Velikost úhlopříčky je dáno prostorem vašeho bydlení. Na obrázku: LED TV LG 42LB679V, e-shop Oaza.cz

Výběr rozlišení

Rozlišení je hlavní parametr kvality obrazu. Udává kolik bodů je televize schopná zobrazit. Uvádí se jako horizontální počet sloupců na vertikální počet řádků.

Ultra HD (UHD, 4K) – Špičkové rozlišení 3840 x 2160 pixelů, aktuálně nejčastěji u 3D televizí.

Full HD – Vysoce kvalitní rozlišení 1920 x 1080 pixelů, vhodné pro sledování filmů ve full HD a Blu-ray disků.

HD Ready – Dobré rozlišení 1366 x 768 pixelů pro sledování běžných televizních programů.

led-tv-samsung

LED TV Samsung UE22H5000, e-shop Oaza.cz

Další parametry výběru

Kontrast – Zobrazení bílé a černé barvy. Čím vyšší hodnota kontrastu je, tím lepší je obraz. Díky podsvícení LED jsou tyto televize schopné velmi dobrého kontrastu zobrazení.

Odezva – Udává plynulost obrazu. Pro bezproblémové sledování akčních scén či sportovních kanálů by neměla doba odezvy přesáhnout osm milisekund.

Jas – Jde o svítivost při zobrazení bílé barvy, udává se v jednotkách cd/m2. LED zařízení mají velmi jasný obraz a široké spektrum barev.

Spotřeba energie – Technologie podsvícení zajišťuje nízkou spotřebu elektřiny.

Pozorovací úhly – Překročení optimální hranice pozorovacího úhlu snižuje kvalitu zobrazení (ztmavnutí obrazu, ztráta jasu i kontrastu). LED televize mají obecně horší pozorovací úhly, jejich standardem je pozorovací úhel 170-178°. Čím větší úhel je, tím více pohodlí získá divák.

VzhledTenký design se hodí do moderního interiéru i prostoru, kde není příliš volného místa. Možností je rovněž zavěšení na stěnu.

HBBTV – Zkratka pro hybridní TV, jenž kombinuje televizní vysílání s internetem, umožňuje příjem interaktivního obsahu (dodatečné informace, soutěžní otázky, podrobnosti o pořadu atd.)

Potřebné informace i kompletní nabídka z kategorie televize LED na stránkách e-shopu Oaza.cz

Read more

Local News