Jak vybrat auto z bazaru – nejlepší a nejhorší volby

Share

Ne každý si může dovolit koupit zcela nové auto, to ale ovšem neznamená, že si nemůže koupit dobré auto! Na trhu je celá řada dobrých ojetin pojďme si v jednotlivých třídách vypsat ty, do kterých se vyplatí investovat a naopak ty, kterým byste se měli širokým obloukem vyhnout.

A) Nižší třída

Nejlepší volby

1. Ford Fiesta Pokud máte k dispozici finanční prostředky do 60 tisíc a hledáte auto na běžný městský provoz – nákupy, sem tam nějaká ta okreska či trasa do 100km Fiesta pro vás bude jasná volba. Řízení je klidné a podvozek vás v zatáčkách slušně podrží. Odolnější a svižnější auto v nižší třídě určitě neseženete, navíc jsou na Fiestu velmi levné náhradní díly.

2. Škoda Fabia Škodovka v tomto výběru rozhodně nesmí chybět. Výběrem Fabie krok vedle rozhodně neuděláte. „Fábka“ vydrží i hrubé zacházení a dá se na ní sehnat prakticky vše za skvělé ceny. Nejlepší motorová varianta je rozhodně benzín 1.4 16V je svižný a spotřebu má kolem 6-7 litrů. U Fabie bych doporučoval vyhnout se dieselům a motorům a HTP.

Dále: Peugeot 206

Nejhorší volby

Renault Clio, Renault Megane, Citroen Saxo – těmto vozům se rozhodně vyhněte. Velká spotřeba a poruchovost to jsou dvě základní neduhy těchto často nabízených modelů. Navíc servis není také zrovna nejlevnější. Auta navíc trápí špatný podvozek, elektroinstalace a brzdy.

B) Střední třída

 Nejlepší volby

1. Ford Focus I. Jasným vítězem nejen nižší střední a střední třídy, ale také vítěz nejlepší ojetiny vůbec se stal jasně Ford Focus. Auto Vám nabídne nejen naprosto brilantní jízdní vlastnosti díky skvělému podvozku, rozvodům a brzdám, ale také skvělý poměr cena:výkon. Focus je navíc vzhledem nadčasové auto takže ani jeho dnes již 12 let stará verze nevypadá zastarale. Co se týče motoru tak se nejvíce doporučuje benzín 1.6 16v a pro ty co si chtějí užít opravdu, ale opravdu svižnou jízdu tak verze ST, nebo RS. Jediné co tohoto Forda trošku trápí je koroze, ale to je asi tak vše. Náhradní díly se dají sehnat levněji než na Oktávii.

2. BMW 320d, 320i Tento trojkový bavorák je jasnou volbou pro ty, co mají už hlouběji do kapsy a chtějí si užít opravdu komfortní a zároveň svižnou jízdu. Doporučuje se vyhledávat model po faceliftu (2002 a víš). Pro „dálkaře“ co najezdí denně kolem 100-200km doporučuji model 320d se spotřebou kolem 5-6l/100km. Pro ty co spíš jezdí okresky a město svižnější model 320i se spotřebou kolem 8-9l/100km. Auto bych doporučil kupovat spíše u našich sousedů v Německu, jelikož u nás ve většině případů naleznete jen ojeté plečky.

Dále: VW Golf, Škoda Oktávie

Nejhorší volby

Peugeot 406, Peugeot 307, Renault Laguna – vysoká spotřeba, poruchovost, drahé náhradní díly.

C) SUV

 Nejlepší volby

1. VW Touran Vysoká spolehlivost a mechanická odolnost to jsou hlavní přednosti Tourana. Ceny náhradních dílů jsou oproti jeho konkurentům na skvělé úrovni. Provozní náklady jsou také rozumné spotřeba u většiny motorizací je kolem 11 l/100km. Auto je navíc svižné a v lepší výbavě nabízí luxusní interiér. Dobrý kus se u nás dá koupit do 250 tisíc. Při koupi si dejte bacha na poškozený diferenciál, který je častou závadou tohoto typu.

2. Ford S-MAX Ano je tu opět Ford. Tentokrát zazářil v kategorii Ford S-MAX. Tento Ford vás uchvátí nejen skvělými jízdními vlastnostmi, ale i prostorným interiérem a velmi povedeným designem. Prostor, který je v S-Maxu k dispozici vás doslova nadchne. Spotřeba činí průměrně kolem 9l /100km.

Dále: Subaru Forester

Nejhorší volby

Kia Carnival, Renault Scenic – nefunkční elektronika, špatná spolehlivost.

Read more

Local News