Jak vám může Facebook pomoct získat dobře placenou práci?

Share

Belgičtí vědci odhalili, že vaše fotka na Facebooku může značně ovlivnit vaše šance na dobré zaměstnání. Jak?

Ještě před tím, než se rozhodněte zveřejnit svou fotku na facebookovém profilu z poslední pařby, dobře si to rozmyslete! I když vám to se sklenkou whisky a tou polonahou go go tanečnicí vážně sekne a je jasné, že “lajky“ od “přátel“ se jen pohrnou, na vašeho budoucího zaměstnavatele to dojem neudělá.

Výběr vhodné fotky může být dlouhý a složitý proces

Lidé všeobecně tráví pořizováním svých fotek hodiny a hodiny. Perfektní selfie je totiž otázkou úspěchu, ať už se jedná o množství followerů, nebo třeba právě získání dobře placeného fleku.

V rámci výzkumu belgického týmu vědců byly vytvořené čtyři profily žadatelů o práci. Životopisy se lišily, všichni však měli dostatečnou kvalifikaci na nabízenou pozici. Pokud si zaměstnavatel hledal informace o daném žadateli, automaticky našel falešně vytvořený fb profil, kde jedinými viditelnými údaji bylo jméno fotka.

Použity byly tyto fotografie:

fb-fotky

Jak to dopadlo?

Muži nalevo si vysloužili označení “sympatičtí“, muži napravo už tolik pro zaměstnavatele příjemní nebyli. Díky vhodné fotografii měli kandidáti vlevo o 20% vyšší šanci na oslovení a pozvání na pohovor u velké firmy.

Významní zaměstnavatelé využívají sociální sítě k vyhledání potřebných informací, ještě před tím, než vás kontaktují. 

Studie také ukázala, že čím vyšší vzdělání máte, tím více si vás budoucí zaměstnavatelé budou “googlit“. Proto si zapamatujte, že jediná fotka může ovlivnit vaší pracovní kariéru a profesní růst.

Ideální fotka

I když nemůžete změnit svůj face, i tak lze ze svého obličeje vytřískat maximum. Stačí, když se budete usmívat a vypadat pozitivně. Foťte se při příležitosti, kdy se bavíte. Se zábavou to ale nepřehánějte!

Read more

Local News