Jak udělat prezentaci zábavnější a lepší

Share

Jak svou prezentaci udělat záživnější, zdravější a více zapamatovatelnou? Klíčem je, dostat se pod kůži posluchačům. Ale to není vůbec jednoduché!

1. Zakazujte posluchačům, co si mají pamatovat – zůstane jim to v paměti.

Např: „Todle je jen mezi námi, nikomu to neříkejte …“ Vytvoříte tak i dojem určitého spříznění, přátelství.

2. Slibte překvapení.

To je jisté zpestření prezentace, aby vám posluchači uprostřed projevu neodcházeli. Popřípadě s nimi udělejte jednoduchý test a slibte jim vyhodnocení na závěr prezentace. Slibte občerstvení nebo malou pozornost po prezentaci. Něco vyjde.

3. Provokujte posluchače.

To zvýší jejich zájem a soustředěnost. Avšak v určitých mezích. Například otázky, přehnaná tvrzení, úspěchy konkurence atd.

4. Doložte zdroje.

Pokud si mohou posluchači přečíst někde vaše slova, působíte velice věrohodně. Nejčastějším způsobem dokládání zdrojů je poslední slide na prezentaci.

5. Bavte své publikum.

Lidé nejdou výhradně po informacích – důležité je pro ně také pobavení z prezentace. Zvýšíte tím i pozornost a probudíte spící hosty v zadních řadách. Dobrým prostředkem jsou tedy různé historky, kvízy, videosekvence, ukázky.

6. Zapojujte posluchače.

Každý při zvolání „Kdo nám řekne něco o…“ zbystří. Je to způsob jak udržet posluchače napjaté, soustředěné a lehce vystrašené.

7. Dramatizujte určité úseky vaší přednášky.

Posluchači si více zapamatují tuto oblast a vás si uloží jako mluvčího s výraznou intenzitou.

8. Starejte se o své posluchače, cítí se pak rovni s vámi.

Dívejte se, zdali mají materiály, jestli jim nesvítí slunce do očí, upravujte teplotu v místnosti nebo zajišťujte občerstvení.

9. Předcházejte námitkám

Popřípadě je předpokládejte a připravte si na ně kvalitní odpovědi. Použijte větu typu „Asi vás už napadlo…, rád vám tento problém osvětlím.“

10. Porovnávejte své závěry s oponenty

Výsledek vaší firmy porovnejte s konkurencí. Používejte grafy, čísla, argumenty,… Nikdy nezamlčujte skutečnosti i kdyby čísla byla pro vás špatná.

Read more

Local News