Jak správně vybrat tu pravou pneumatiku? Napovíme vám!

Share

„Kolik ty pneumatiky stojí?“ To by měla být až ta poslední otázka, kterou byste se měli při nákupu nového obutí na auto řídit. Úspora financí vás může na krátkou dobu utěšit, ovšem nevýhod levných pneumatik je celá řada a hazardování se životem svým i dalších lidí v silničním provozu za ušetření několika korun rozhodně nestojí.

Začněte pohledem do technického průkazu

Dokumentace k vozidlu je nejlepším zdrojem informací. Mimo jiné tam najdete také přesné údaje o tom, jaký typ pneumatik na vaše auto patří. Pokud se budete spoléhat pouze na přečtení informací na již obutých pneumatikách, můžete být nakonec nemile překvapeni. Jestli vlastníte ojeté auto, předchozí majitel nemusel brát na technický průkaz ohled a z jakéhokoli důvodu mohl auto obout do nevhodných pneumatik.

Pneumatiky také mají svou maximální rychlost

Každá pneumatika má na konci svého označení písmeno, které udává její rychlostní index. V tabulce těchto indexů je uvedena rychlost, kterou pneumatika zvládne snášet po dobu deseti minut, aniž by se začala poškozovat, nebo ztrácela své důležité vlastnosti. Při nákupu nových pneumatik byste nikdy neměli kupovat takové, které mají nižší rychlostí index, než je uvedený v technickém průkazu, případně na štítku na dveřích. Naopak obutí vozu do pneumatik s extrémně vyšším rychlostním indexem může mít za následek snížení bezpečnosti, pokud budete jezdit pomalu.

Na EU štítek nespoléhejte

V roce 2012 vešel v platnost zákon, který přikazuje všem prodejcům na pneumatiky umisťovat tzv. EU štítek. Ten informuje, na rozdíl od hloubkových testů, pouze o třech vlastnostech pneumatiky – jaký má pneumatika vliv na spotřebu paliva, přilnavost na mokré vozovce a míru vnějšího hluku. Nejenže samotný štítek není nikdy schopný pokrýt všechny důležité informace o pneumatikách tak, jak to dokáže pouze nezávislé testování, navíc nemusí být vždy pravdivé. Někteří prodejci se snaží EU štítky uměle „vylepšit“ své zboží, i když realita je úplně jiná. Testy prokázaly, že pneumatiky s nejvyššími hodnotami na EU štítcích se navzájem mohou výrazně lišit v kvalitě. Pokud chcete pneumatiku před nákupem posoudit pořádně, rozhodně nespoléhejte jen na EU štítek. Raději se podívejte na výsledky aktuálních nezávislých testů, například na serverech www.tyrereviews.co.uk, www.adac.de nebo www.auto-motor-und-sport.de

Ojeté pneumatiky z druhé ruky jsou velký risk

5 let je maximální hranice skladování ojetých pneumatik, po jejímž překročení jejich obutí z důvodu únavy materiálu rozhodně nedoporučujeme. Na tuto hranici jsou schopné se pneumatiky dostat navíc pouze v případě, že byly perfektně skladovány. V opačném případě může životnost pneumatiky, od které očekáváte službu jako od nové, klesnout až k hranici dvou let. Jestli se tedy rozhodnete kupovat pneumatiky z druhé ruky, podstupujete velké riziko. Nemáte jistotu, jak dlouho byly skladovány a hlavně jakým způsobem. Pokud se přece jen rozhodnete kupovat ojeté obutí, zvolte pouze zboží, u nějž jste schopni ověřit historii. Myslete také na to, že sjíždět pneumatiky až na zákonné minimum 1,6 milimetru je velmi nebezpečné a zakoupené ojeté pneumatiky by v žádném případě neměly mít vzorek nižší než 3 milimetry. Pod touto hranicí má obutí citelně horší vlastnosti.

Read more

Local News