Jak správně uvázat kravatu

Share

Vázání kravaty by mělo být základní dovedností každého muže. To, jakým způsobem je vaše kravata uvázána a sladěna se zbytkem obleku totiž určuje, zdali jste amatér nebo profesionál. A jestli máte společenské chování na úrovni.

Historie kravat sahá více jak 350 let do minulosti, kdy do Paříže přijeli chorvatští vojáci, kteří na sobě měli tradiční šátky uvázané kolem krku. Francouzská armáda je brzy přejala a postupně se ze slova „la Croate“ (francouzsky Chorvat) vyvinula „la cravatte“. Kravaty neměly nikdy žádnou praktickou funkci, vždy byly používány pouze jako doplněk.

Existuje něco okolo dvou set způsobů vázání kravat. Je naprosto zbytečné si pamatovat více jak 2-3 způsoby. Beztak se jich více ani nevyužívá. Nejpoužívanější způsoby uvázání kravat vám představíme v následujících řádcích.

Windsorský uzel

Windsorský uzel je určený především na slavnostní příležitosti, například na svatbu (nebo slavnostní rozvod), k soudu, který máte vyhraný nebo na pracovní pohovor. Jelikož je uzel symetrický a mohutný, hodí se ke košilím s širokým límcem.

Uzel Manhattan

Uzel Manhattan je nejjednodušší na uvázání, měl by ho zvládnout uvázat i začátečník. Bohužel je lehce asymetrický. Díky tomu, že je relativně úzký, se hodí ke košilím, které mají taktéž úzký až středně široký límec.

Uzel poloviční Windsor

Je to menší symetrický trojúhelníkový uzel, který je takovou skromnější variantou plného Windsoru. Doporučuje se mužům s tlustším krkem (opticky zúží) a ke košili s širokým límcem.

Read more

Local News