Jak se stát digitálním nomádem?

Share

Nebaví vás nudný život na vesnici? Nechcete sedět v kanclu u počítače? Zjistěte, jak se stát digitálním nomádem, který má pojízdné bydlení a pracuje doslova odkudkoliv.

Zcestuje svá oblíbená místa a pracujte tam, kam vás srdce dobrodruha táhne. Digitální nomádství je nový hit, který spojuje cestování a práci a podle těch, kteří se za nomády považují, je to těžce návykový životní styl!

Poradíme vám, jak se na dobrodružný život připravit.

Spojit cestování a práci by byl ještě před pár lety neřešitelný problém, dnes však najdete v každé zapadlé vísce coworkingovou základnu, v každém menším či větším městě wifi připojení a snad na každém rohu internetovou kavárnu, kde za menší poplatek ochotně půjčí síťový kablík. To podstatné je však to, zvládnout práci na cestách tak dobře, aby ani jeden z vašich klientů nepoznal, že jste na cestách. Kvalita pracovního výkonu se samozřejmě odráží od pracovního pohodlí.

Co si připravit před cestou?

picjumbo.com_IMG_5948

Karavanem světa kraj

Nomádit můžete samozřejmě různě, ale pokud máte na cestách prožít pár měsíců a mít alespoň trochu toho k životu potřebného soukromí, pak si pořiďte karavan. Možností je spousta, v rozmezí od nějakých 30 mega po karavany za nějakých 100 tisíc. Dohodnout si lze i pronájem “domu na kolečkách“.

Bez laptopu ani kilometr

Nějaké to přenosné počítadlo je pro každého digitálního nomáda hlavním obsahem kufru a zdrojem obživy. Laptop by měl být schopen provozu za každých klimatických podmínek a pokud možno bez nutnosti elektřiny.

Nomádem se člověk přece jen nestává proto, aby v každé kavárně musel bojovat s místními hipstery o volnou zásuvku. 

Rozložit si svou office jen tak na pláži je to vytoužené. Potřebnou šťávu pak může váš noťas nasávat do vyklápěcího solárního panelu. Stačí jen 2 hoďky na slunci a s energií je na 8 hodin vystaráno. Pořídit si můžete i solární nebo chemickou nabíječku.

nomadDvakrát měř, jednou jeď

Ještě předtím, než vyjedete na svou cestu, nezapomeňte si pořádně promyslet itinerář. Na pomoc vám v tomto případě vyjdou plánovače výletů, kde se už začínají objevovat kolonky “práce“, jenž vám zajistí, že na vaší trase ze signálu nevyjedete.

Zapojte se do nomádí komunity

Nemáte jasno, kam se vlastně vydat? Nevíte, jak se na bydlení pod pohyblivou střechou připravit? Necestujete-li podle vlastní osy, měl by pro vás být účet na couchsurfing.com nebo AirBnB.com samozřejmostí. Napojení se na nomádí komunity vám usnadní začátky a nabídne nové, stejně smýšlející přátele, u nich nebudete poslouchat, do jakého šílenství jste se to rozhodli pustit.

Na webu digitalninomadstvi.cz si lidé vyměňují tipy a zkušenosti. 

Nomádí domácnost

Má-li vaše denní nomádí rutina fungovat bez větších kotrmelců a hádek o volné místo, je třeba pořídit speciální nábytek, který spojuje ideálně několik věcí dohromady. Doporučujeme mrknout na chytré nápady designérky Niny Woroniecky.

Appky

Mobilní ulehčovátka jsou další povinnou výbavou. WikiSherpa – zhromažďuje informace z Wikivoyage, Wikipedie a Open Street Maps a ukládá je i pro offline přístup. Trail Wallet udržuje přehled o rozpočtu, přepočítává do aktuálního kurzu a tiskne podklady do účetníctví. EatWith nabízí seznam, domácností amatérských kuchtíků z celého světa.

Vyměňte špagety za luxusní pohostinnost!

Tak co, láká vás život moderního nomáda? 

Read more

Local News