Jak s elegancí vyhrát hádku

Share

Hádáte se často? Jste u toho choleričtí a vždy prohrajete, i když si to nepřiznáte? Pojďme si přečíst, co dělat, abychom se těmto nepříjemným situacím vyhnuli. Nic není hned a ani toto nepůjde naráz, ale zlepšovat se můžete. A budete…

10. Jemně a lehce

Obecně platí – kdo první zvýší hlas, prohrál! Zůstaňte klidní, pokud zvýšíte hlas, změní ho i váš oponent a může to vést k pořádné hádce. Naopak se snažte mluvit ještě potišeji než normálně. Sice to může rozzuřeného protivníka ještě více naštvat, ale vy budete v pohodě a začnete vyhrávat.

9. Získejte oponenta na svoji stranu

Tato taktika je dobrá především v politice – toho jsme přeci svědky všichni. Tím, že napadnete oponenta, dokážete, že už mu nemůžete oponovat ničím jiným, než silou.

7. Útočte na názory, ne na osobu

I když člověka z celého srdce nenávidíte, nemůžete útočit na jeho osobu. To, o co se hádáte, jsou přeci názory. Jestli dokážete dobře argumentovat a váš protivník se pokouší o chabé narážky na váš zevnějšek nebo minulost, je jasné, že už k tématu nemá co říci a vítězství je nadosah!

6. Asertivita

Asertivita, to je slovo, které je v rozepři velice důležité. Nenechat se rozhodit a být nad věcí je výhodná pozice. Pokud je někdo od přírody cholerik, pravděpodobně mu to moc nepůjde.

5. Změna tématu

Pokud se vám začne zdát, že prohráváte, změňte téma. Tedy pokud to jde. Pokuste se najít něco, v čem najdete protivníkovu slabinu. Když ji odhalíte, moc dlouho ho neduste a vraťte se zpět do původního tématu a použijte ji proti němu. Dá se to vidět v politických debatách (v narážkách na minulá rozhodnutí atd…)

4. Ptejte se

Nejlepší způsob, jak se dostat oponentu trošku pod pokličku je ptát se. Otázky typu: „Můžete mi dát příklad…?, zdá se vám to rozumné…?, a jiný úhel pohledu na toto téma máte…?“ Tímto donutíte soupeře dojít k pravdě – a pokud je čestný, tak ji přizná.

3. Odmlčte se

Po tom, co vyslovíte silný argument, se odmlčte a sledujte reakce oponenta. Pokud bude tápat a hledat slova, je jasné, že k tomu nemá co říci. To můžete použít zase proti němu způsobem: „Nevíte snad, co na to říci?“ Kapka potu mu steče po čele a bude se snažit odběhnout od tématu. Nedejte se.

2. Znejte téma o které se přete

Pokud nevíte fakta o čem se hádáte, můžete skončit velice trapně. Může vám jakkoliv dokázat, že má pravdu a vám pěkně spadne hřebínek. Jednoduše předtím, než se pustíte do argumentování si zjistěte všechna fakta a souvislosti.

1. Poznejte, kdy skončit

Jestli jste vyčerpali všechny vaše argumenty a oponent jich má stále hodně (ale smysluplných), je načase se vzdát a uznat svoji porážku. Možná to příště vyjde a budete se dohadovat o jiném tématu. Jedna prohra přeci není konec světa!

Read more

Local News