Jak ovlivnit svoji inteligenci

Share

Inteligence je v podstatě rozumová schopnost, která nám dovoluje řešit jednotlivé úkoly, přizpůsobovat se různému prostředí, zvládat složitější situace a hledat jejich řešení. Jedná se o vrozenou vlastnost, kterou můžeme během života sami ovlivňovat. Chcete-li na své inteligenci zapracovat, zaměřte se na tu část, ve které máte největší mezery. Je to stejné jako v běžném životě, například ve škole, když nám nejde nějaký předmět, musíme se mu více věnovat. Inteligence je jednou ze složek osobnosti, na které musíme pracovat celý život. Naučte se ji ovládat tak, abyste dosáhli co nejlepšího výkonu. Držte se hesla „Co mne nezabije, to mne udělá chytřejším“!

Jak posílit inteligenci

  • Naučte se relaxovat: Zní to jednoduše, ale málokterý člověk umí opravdu vypnout a relaxovat. Zkuste na pět minut zavřít oči a přemýšlet o něčem krásném, třeba letní slunné dovolené, představujte si, že ležíte na pláži, kolem šumí moře. Alespoň jednou denně zkuste takto „vypnout“, položte se na záda a odpočívejte. Pomůže to vaší koncentraci a lépe tak budete zvládat stres.
  • Myslete kreativně: Tvořivost, je schopnost, kdy dokážeme použít své myšlení k novým a neotřelým řešením. Měli byste zvládnout pohybovat se současně ve více oblastech poznání, například ve světě umění a obchodu. Kreativita je určitým způsobem vrozená, každý z nás ji může ovlivnit svou pílí a snahou dokázat víc, než se od Vás očekává.
  • Hodně čtěte: Pokud rádi a hodně čtete, zároveň tím trénujete svůj mozek. Čtením knih si zlepšujete svou paměť, rozvíjíte slovní zásobu a v neposlední řadě získáváte mnoho nových informací. Ne nadarmo se říká, kdo nečte, jako by nebyl.
  • Vzdělávejte se:  Od narození se náš mozek rozvíjí, neboť zpracovává mnoho nových informací. Pak strávíme mnoho let ve škole, kdy se učíme a poznáváme svět. Ani v dospělosti bychom neměli na svou inteligenci zapomínat. Stále se máme co učit, ať už jsou to jazyky, počítače nebo další informace. Chceme-li chápat současnou společnost, která jde neustále kupředu, musíme se učit celý život.
  • Stanovte si nové a vyšší cíle: Zkuste sami sebe motivovat k lepším výkonům. Pokud se Vám něco povede, snažte se příště dosáhnout ještě lepších výsledků. Stanovte si tu nejlepší strategii, jak toho dosáhnout. Zkuste nad věcmi více přemýšlet. Ideálním příkladem je matematická úloha, většinou existuje více způsobů, jak ji vyřešit. Hledejte nové a lepší cesty, jak dojít ke správnému výsledku.
  • Hraní her a luštění: Křížovky nebo moderní hry, které rozvíjejí myšlení, jsou ideálním způsobem, jak zlepšit svou inteligenci a podporovat mozek k lepším výkonům. Nenechte se odradit tím, že něco nevíte. Naopak hledejte cestu, jak být příště lepší.
  • Cvičení: Výzkumy dokazují, že fyzická aktivita souvisí s mentálními funkcemi. Svalové pohyby mají blahodárný vliv na růst axonů a přenášejí tak informace mezi neurony. Počet jednotlivých axonů má přímý vztah k inteligenci. Pravidelný pohyb tak podporuje Vaše myšlení.
  • Table of contents

    Read more

    Local News