Jak neutratit všechny peníze za auto

Share

Auto do firmy? To je prakticky nutnost, bez které se jen stěží obejdete. Teď ještě jak to vymyslet, abyste svého čtyřkolého miláčka pořídili co nejlépe, tj. v té nejlepší výbavě a za minimum peněz. Jde to vůbec udělat? Zdá se, že pokud zvolíte chytře způsob financování, tak ano.

Budete si ale zřejmě muset vyřešit sami v sobě zásadní otázku – potřebuju auto skutečně „vlastnit“, aby mi mohlo dobře sloužit jak pro praktické, tak i pro reprezentativní účely? Nebo pro vás ono „vlastnictví“ není tak důležité a chcete se víc věnovat spíš svému byznysu než řešit spoustu starostí, které jsou s vlastnictvím a provozem auta spojené? A věřte, že jsou – na samém začátku si oběháte úřady s registrací a značkami, pak pojištění, případné řešení pojistných událostí, pravidelné servisní prohlídky, STK, daně. Teď jen zbývá najít ten nejlepší způsob, jak za vašeho čtyřkolového miláčka zaplatit co nejméně.

Pokud zjistíte, že vlastnit auto vlastně nepotřebujete, zbývá vám podívat se na možnosti, které se na českém trhu nachází. Kromě hotovosti, kterou ale určitě do aut nebude chtít chytrý podnikatel vázat, je to typicky klasický úvěr, finanční leasing nebo operativní leasing. A právě operativní leasing, který je založen na dlouhodobém pronájmu bez „vlastnictví“ vozidla, je třeba v zahraničí na západ od našich hranic velmi oblíben.

Proč? Protože to cenově vůbec nevychází zle.

Změnu ucítíte na první pohled (do diáře i do peněženky). A také vás zřejmě pochválí váš účetní. V pravidelných a neměnných splátkách totiž zaplatíte za vůz jenom rozdíl mezi pořizovací a garantovanou zůstatkovou cenou vozu na konci leasingu. V autech nevážete kapitál a daleko snadněji tak řídíte firemní cash-flow, přičemž volné prostředky můžete raději chytře investovat do podnikání a ne do pořízení vozového parku. Veškerá administrativa, zahrnující přihlášení vozidla, registrace značek, pojištění i vyřízení pojistných událostí, pravidelné poplatky a daně a také pravidelný servis včetně výměny a uskladnění sezonních pneumatik, je na bedrech leasingové společnosti. Navíc obdržíte každý měsíc souhrnné daňové doklady se všemi účtovanými položkami za daný vůz, což oceníte nejen vy, ale rovněž váš účetní. Úspory oproti jiným druhům financování (klasický úvěr, finanční leasing apod.) jsou opravdu reálné. Podívali jsme se pod pokličku třeba společnosti LeaseplanGO, která má na svých stránkách SROVNÁVAČ FINANCOVÁNÍ. A úspory nám vycházejí v závislosti na vybraných autech a jejich kvalitě a prestiži, od pár tisícovek po statisíce v ročním vyjádření. Projděte si srovnávač financování s vaším účetním a informujte se u dobré leasingové společnosti, zda se operativní leasing vyplatí i vám.

Read more

Local News