Jak nás baví dnešní televizní baviči v porovnání s minulostí

Share

Kdo by neznal československé televizní pořady. Česká televize po nich s radostí šahá do svého archívu. Také soukromé televize připomínají svým divákům staré zábavné scénky a písničky. Ničím novým už nás dnes nepobaví? Čemu se smějeme před obrazovkou v roce 2013?     

Vyprávěli, hráli a předváděli Čulibrka

„Byla to krásná doba” Takhle někteří vzpomínají na Felixe Holzmana, který se s Františkem Budínem sešel na lavičce, nebo na mušketýry Miloslava Šimka, Luďka Sobotu a Petra Nárožného. Jiří Lábus, Oldřich Kaiser a Jiří Korn slibovali, že přijde kouzelník a nabídli divákům gejzír zábavy. Kdo by neznal jejich „drama” Těžký týden referenta Kubrta a Oldřichem Kaiserem zahraného Čulibrka. Se spoustou energie uváděl Vladimír Menšík nezapomenutelné Silvestry. Dokážeme dnes podobná čísla připravit? Máme v dnešní uspěchané době čas na vymyšlení scének s pointou a nevulgárním humorem? Svět se zrychluje a ani na srandu není čas. 

Petr Novotný, moderátor a bavič, zábavu posuzuje podle popularity

Jaký máte názor na humor v dnešních zábavných pořadech?

 „Asi Vás zklamu, ale nesdílím obecně nechuť k současnému humoru. Pravda je, že se moc nebavím. Skoro vůbec mi to nepřijde k smíchu a ani současný humor nevyhledávám. To je ovšem otázka věku a doby, ve které jsem žil. Každá nová generace mladých žasne, čemu se smáli jejich rodiče.  Stejně tak nechápou starší, co je k smíchu na dnešních bavičích. Já nehodnotím podle „kvality“. To je příliš subjektivní. Raději posuzuju podle popularity! Popadali se lidé smíchy za břicho na Holzmannovi? Bavil je Menšík? Řvou smíchy při Hronovi? Smějí se diváci Partičce? Pokud je na všechny otázky odpověď ANO, je všechno v pořádku.” Petr Novotný

Karlu Hynkovi, komikovi z pořadu Na stojáka, připadá humor pořád stejně estrádní.

Můžete porovnat humor československých televizních zábavných pořadů s dnešním humorem v televizi?

„Dnešní humor v televizi je bohužel stejný jako dříve. Opět má estrádní charakter. Sprosté slova se používaly a používají se pro pobavení i dnes. Otázkou je, jak jsou použita. Slovo „hovno” může být vulgární, ale i vtipné a neškodné. Záleží na umělci, jak s tím umí pracovat. Já mám tu velkou výhodu, že to umím.” Karel Hynek

Dnes nás baví Na stojáka a jiné Partičky komiků

Jaké zábavné pořady jsou v televizi dnes populární? Z angloamerických barů přišla až k nám „stand-up comedy”. V české verzi tohoto žánru (pořad Na stojáka) vystoupil Tomáš Hanák, nebo Tomáš Matonoha. Na malé jeviště se později postavil i Lukáš Pavlásek, Josef Polášek, nebo Karel Hynek. Postavu blbé blondýny důvěryhodně ztvárňovala Iva Pazderková. Komici občas pobavili originalitou a jindy zase naprosto zklamali. Podobně kolísala úroveň pořadu Partička. Michal Suchánek, Richard Genzer, Ondřej Sokol a Igor Chmela se v improvizační show pořádně potili. U obou pořadů je nutné ocenit odvahu aktérů. Oceňuji také to, že televize pustily do vysílání něco nového. Něco, co se s připravenými československými scénkami těžko srovnává. Pořady Partička a Na stojáka si našly své diváky a to je asi to hlavní. Fanoušci propracovaných scének se už nejspíš nedočkají. Doporučuji navštívit divadlo. V kvalitní komedii najdete známé herce, vtipné hlášky a situace ze života.    

Read more

Local News