Jak na ženskou antikoncepci

Share

Pánové, máte „guláš“ v ženské antikoncepci? Pojďme si ji lehce osvětlit! Období používání kondomů jako ochranu před těhotenstvím už se pomalu vytrácí. Do popředí se dostává hormonální antikoncepce, která zabraňuje dozrávání a uvolňování vajíčka (ovulaci) a dává Vám 24 hodinovou příležitost k milování.

Zdá se to jako dobrý způsob, nicméně hodně žen trpí vedlejšími účinky. Nejčastějším důvodem brání prášků je ochrana před nechtěným početím, je jich však mnohem více (pravidelná menstruace,…). Je možné, že tyto pilulky způsobují její problémy nejen s libidem, ale s celým tělem.

Typy pilulek

Existuje několik různých druhů antikoncepce. Liší se způsobem dávkování a účinnou látkou. Každá země má své značky a záleží pouze na doktorovi (gynekologovi), který typ pilulek ženě předepíše na základě jejího zdravotního stavu. Nejběžnější pilulky se jmenují kombinované a obsahují dva umělé hormony – estrogen a progesteron. Pak jsou zde pouze estrogenové nebo progestrinové pilulky. Existují jednofázové pilulky, které se berou každý den, nebo dvoufázové a třífázové, které mají během cyklu rozdílné dávkování. Všechny obsahují různou dávku hormonů.

1. Kombinovaná perorální antikoncepce

a) Jednofázové – všechny tablety obsahují stejnou dávku hormonů.

1faze

b) Dvoufázové – skládají se z tabletek dvojího druhu, s různými dávkami hormonů.

2faze

c) Třífázové – obsahují tři druhy tabletek různé barvy s různými dávkami hormonů, snaží se napodobit přirozené kolísání hladin hormonů v normálním menstruačním cyklu.

3faze
2. Gestagenní (progestinová) hormonální antikoncepce

Působí antikoncepčně především změnou charakteru děložní sliznice, hustoty hlenu v děložním hrdle a zpomalením transportu vajíčka vejcovodem. U poloviny žen neovlivňuje zrání a uvolňování vajíčka.

Vedlejší efekty

Pilulky mohou ovlivnit jak její postavu, tak celé tělo. V jeden moment šťastná, za chvíli rozzlobená, frustrovaná, v depresi, negativní, nafoukaná, nespokojená, vznětlivá a bez chuti na sex. Zní Vám to povědomě? Vedlejší účinky nemusí nutně působit na všechny ženy – proto je zde mnoho různých druhů pilulek. Jiné problémy způsobované antikoncepcí jsou například bolest hlavy nebo nevolnost. Často se po užívání také lehce nabere na váze (především v oblasti zadku).

Výhody

Tak jako se (někdy) zvětší zadek, tak se také (většinou) zvětší prsa. Hormony mají i blahodárný účinek na pleť a akné, která se při braní specifických prášků zlepší. Toto ale také není pravidlo a nemusí vždy platit. Antikoncepční účinek je samozřejmý, ale také není stoprocentní. Vždy tam nějaké to % bude. U hormonální antikoncepce otěhotní pouze 0,1% – 3% ze 100 žen. Na rozdíl od kondomu.

Read more

Local News