Jak a co pít – Otázka, kterou si kladou nejen sportovci!

Share

Dodržování pitného režimu by mělo být mnohem snazší než dodržování zdravého stravování a celkově životosprávy, ale z nějakého důvodu tomu tak není. Pitný režim by měl být tvořen jen a pouze čistou vodou. To je však ideální případ, ve skutečnosti se každý sportovec musí vypořádat s lákadly, jako je káva, sladké limonády, alkoholické drinky, atd.

Pitný režim se lépe splňuje v letním období, kdy má člověk větší potřebu pít, ovšem ani v zimě by se na správný příjem tekutin nemělo zapomínat. Obecně platí, že pokud si nastavíte určité pitné zásady naučíte se je dodržovat, nebude mít na vás aktuální roční období vliv. Klíčem k vytvoření návyku je pít za všech okolností, což znamená při náročném tréninku i v kanceláři.

Jak a co pít? Proč se obecně pije tak málo? 

Následující zásady nejsou nijak komplikované, k jejich naučení stačí trocha “selského“ rozumu. také je třeba počítat s tím, že pitný režim je zcela individuální věc, a to hned z několika důvodů. Lidské tělo se skládá z 65% z vody a v podstatě i vše kolem nás vodu z velké míry obsahuje. Což znamená, že při konzumaci ovoce, zeleniny, polévek, salátů apod., do sebe vodu také dostáváte. Do základního pitného režimu ovšem nelze tyto potraviny počítat, což platí i pro nápoje, jako je čaj, káva nebo alkohol. Všechno toto pití má močopudný efekt, tedy co přijmete toho se také bez většího užitku tělu zbavíte.

Potřeba vody je rovněž dána vaší hmotností. Obecní poučka zní: na každý kilogram je třeba určité množství vody, nelze tedy sestavit univerzální režim pro každého. Ženám může vyhovovat obecně známé dva litry denně, vyšší muži mohou potřebovat tři a více litrů.

Jaký je ideální pitný režim/plán?

Co pít ke snídani? – V ideálním případě byste si měli dopřát 2 klasické sklenky čisté vody, což je cca 0,5 l. Ranní obtíže v podobě točení hlavy, nevolnosti, nízkého tlaku nejsou způsobené nedostatkem kofeinu, jak si nejspíš myslíte, ale  nízkým příjmem čisté vody. Zvláště v letních měsících doporučujeme vyměnit konzumaci čaje a kávy za čistou vodu.

Co pít dopoledne? – Opět nic nezkazíte, když si dopřejete dvě sklenky vody, 0,5 l.

Co pít k obědu? – Vypijte alespoň 0,25 l vody popřípadě 100% džusu, nejlépe po jídle.

Co pít odpoledne? – Do konce pracovní doby byste měli dát 0,5 litru vody. V případě, že vám pracovní povinnosti brání na pitný režim myslet, položte si na stůl “petku“ nebo džbán s potřebným množstvím vody.

V této době už v sobě máte okolo 1,75 l vody.

Co pít před, během a po tréninku? 15 – 20 minut před cvičením trvajícím 45 minut vypijte alespoň 0,5 l, i když posilujete, běháte nebo sportujete tvrdě, nemusíte mít obavy, že budete dehydratovaní. Díky celodennímu příjmu vody je vaše tělo na aktivní výkon připravené. Delší trénink vyžaduje doplnění tekutin po cca 20 minutách.

Vyvarujte se příjmu velkého množství vody před tréninkem. Voda vás najednou naplní, nasytí a nejspíš i lehce unaví. Pocit plnosti vás pak od pohybu jen odradí. Nárazové pití také výrazně zatěžuje ledviny!

Po posilování si dopřejte podle potřeby 0,5 až 1 litr.

Po celém dnu budete na ideálních 2,5 až 3 litrech. 

Jak s ostatními nápoji?

Příjem čisté vody je tedy jasný, ale co ostatní nápoje? Není třeba je zcela z pitného plánu vyškrtávat. Jste-li sportovci, pak prostě dospějete k momentu, kdy bude konzumace alkoholu nulová, či minimální. Šálek kávy po obědě také neuškodí a příjemně vás nabudí. A teplý čaj večer vás uklidní a naladí na odpočinek.

Co však k ideálnímu pitnému režimu “nepásne“ jsou sladké limonády s vysokým obsahem cukru.

Read more

Local News