Historie sázení a rarity s ním spojené

Share

Věřme tomu nebo ne, ale sázení se táhne s lidstvem už odedávna. Kde byl sport, tam byli i sázky. Pokud nebyl sport, sázelo se na třeba na kohoutí zápasy.  A pokud zrovna žádný turnaj nebyl, prostě se vymyslel.  Co se týče propagace sázek na různé sporty, tak v tom jednoznačně vedli Řekové, zakladatelé Olympijských her.  Ale hezky popořádku.

Tisíc let zpět, ve městech jako Olymp, Korynt, Delphi, Nemea  se pořádaly závody v hodu diskem, ve skoku do dálky, zápasení a podobně. Na vítěze se nesázelo jen penězi, mnohdy byla v sázce celá panství.

O rozvoj tohoto koníčku se posléze postarali Římané. S tím, jak se jejich legie šířili po zemi, šířilo se s nimi i sázení. V Anglii se těšilo slávy především sázení na střelbu lukem a šípem a soutěže ve válečných dovednostech. V době renesance, kdy se „poutě“, festivaly a městské trhy staly populární, rozkvétalo sázení nejen na sporty vymaňující fyzickou sílu, ale také sporty, ve kterých bylo nutné mít posunutý práh bolesti. Mezi jeden z takovýchto sportů jistě patřilo „Kopání do holeně“, kdy se soupeři navzájem kopali do holeně tak dlouho, dokud jeden z nich nepadl.

V 18. – 19. století se do sázení vrhli Angličané a to s takovou vervou, že sázeli opravdu na všechno. Mezi nejslavnější rarity patří i to, že se měřilo jak dlouho se kráčí/skáče/běží z jednoho místa na druhé. S tím, jak se sázky navyšovaly, navyšovaly se i vzdálenosti. Jeden Ir kráčel do dnešního Istanbulu, další Angličan zase cestoval do Laplandu, aby se navrátil se dvěma místními ženami a jedním sobem.  Není divu, že do této doby patří i román „Kolem světa za 80 dní“. Vždyť i to je založeno na sázce.

Sázení tak, jak ho dnes známe, se začalo rozvíjet až v 19. století. Sportovní týmy se počaly utvářet v této době za účelem soupeření jednoho týmu proti druhému. Pravděpodobně nejvyužívanější formou je jistě sázení na fotbal , ale také samozřejmě sázky na hokej, tenis, basket a zajisté formule 1 či moto GP. Kromě toho sázkové kanceláře nabízejí sázky na cokoliv, od výsledků politických voleb po rozvody a svatby slavných. Co se týče sázení na rychlé stroje, každý si zde jistě najde to své, od formulí po motorky, závodní auta až po závody rallye.

Pokud se mezi Vámi najde někdo, kdo si rád vsadí nebo kdo by si to rád vyzkoušel, nezapomeňte se obohatit radami pro začátečníky, na internetu je jich spousta a vy se můžete vyvarovat chybám začátečníků.

Read more

Local News