Hasičský sport – zábava pro pořádné chlapy

Share

Hasiči mají u nás poměrně zvláštní roli, poněvadž nejsou volaní jen k hašení požárů, ale vlastně k jakékoli nehodě nebo havárii, u které je potřeba někoho vystříhat ven z auta, odklízet následky a nepořádek, využít zvedací techniku a podobně. V jiných zemích mají na podobné úkoly speciální jednotky a u nás tak hasiči trochu degradovali na úroveň jakési veřejné správy, která odklízí škody.

Přesto je u nás spousta hasičů a to jak profesionálních tak dobrovolných a na svou práci jsou patřičně hrdí. Ukázat to můžou i na závodech hasičů, které v průběhu roku probíhají v jednotlivých regionech a které se těší hojné divácké účasti.

Požární sport je u lidí oblíbený, protože se můžou jít podívat, jak hasiči zasahují, jak jsou v akci rychlí a tím v podstatě můžou zkontrolovat, jak umí za svou práci vzít a jak jsou tedy schopni rychle reagovat v případě skutečného požáru. Hasičský sport se skládá z několika disciplín.

Jednak hasiči běhají na sto metrů s překážkami, další součástí je štafeta na čtyřikrát padesát metrů s překážkami, dále hasiči vystupují na cvičnou věž a vrcholnou disciplínou je pak požární útok. Závody běžně probíhají v menších obcích a na závody jezdí hasičské sbory z okolních obcí kraje. Fandit tak můžete právě svému domácímu týmu. Někdy se dokonce vynechávají zbylé disciplíny a soutěží se jen v požárním útoku. Hasiči tedy na plac přijedou s vlastním vybavením. Na čas se pak musejí trefit do dvou terčíků silným proudem vody z rozdvojené požární hadice. Počítají se oba časy, jak levého, tak pravého terče.

Hasičský tým má přesně rozdělené role – to znamená, že někdo obsluhuje čerpadlo, další hasiči běží se smotanou hadicí a montují na určeném místě její rozdvojku a samozřejmě koncoví hasiči míří z proudnice do terčů. Výsledek tak závisí na celkové souhře týmu.

Závodů se účastní také ženské týmy, což je možná ještě zajímavější podívaná a chybět by u hasičských závodů nemělo ani pořádné občerstvení. Celkově vzato jsou tak hasičské závody skvělým programem na víkendové odpoledne.

Read more

Local News