Fenomén měny Bitcoin padá

Share

Zajisté jste v posledních týdnech ve zprávách zaznamenaly pojem Bitcoin a s ním spojený krach jeho nejrůznějších burz. Pokud netušíte, co to Bitcoin je, je tento článek určen přesně pro Vás. Povíme si, jak Bitcoin vznikl a na jakém principu funguje.

Historie této měny započala v roce 2009, kdy fiktivní osoba jménem Satoshi Nakamoto vytvořila open-sourcovou P2P platební síť a měnu, která je v této síti používána. Její unikátnost tkví v decentralizaci a je navržena tak, aby žádná osoba, dokonce ani autor, nemohla měnu padělat, upravovat, manipulovat s ní či způsobovat inflaci. Konečné množství Bitcoinů je předem známo a jejich uvolňování je definováno ve zdrojovém kódu. Zajímavostí je, že se k autorství nikdy nikdo nepřihlásil a dokonce i Satoshi Nakamoto, za kterým může stát jeden člověk, či celá skupina lidí, se po roce existence této sítě úplně odmlčel. V dnešní době se o hlavního klienta starají dobrovolníci z celého světa, který Bitcoin přijímá rozdílně.

V některých zemích není Bitcoin vůbec uznán jak fungující měna, jinde je povoleno jeho užívání mezi běžnými občany, nikoliv však finančními institucemi. Jinde, například už i u nás, některé firmy využívají Bitcoiny jako část ohodnocení svých zaměstnanců.
A jak celý systém funguje? V podstatě by se dalo mluvit o dvou jednotkách: koncových uživatelích a těžařích. Koncový uživatel je v zadavatel transakce, který vezme určitou sumu svých Bitcoinů a informaci o vytvořené transakci pošle všem svým uloženým uzlům, neboli uživatelům. Ti tuto informaci rozešlou svým uzlům a tak dále, díky čemuž se informace o transakci dostane během okamžiku příjemci.

V ten moment přichází na řadu druhá jednotka a to takzvaní těžaři. Ti shromažďují nepotvrzené transakce, a hledají kryptografické nonce, jejíž nalezení je poměrně obtížnou záležitostí. Pokud však takovouto nonci naleznou, připadají jim veškeré poplatky spojené s transakcí a navíc bonus v podobě odměny za potvrzení bloku transakcí. Celý tento systém je pak regulován nejrůznějšími pravidly, které mají těžaře motivovat k co nejrychlejšímu potvrzování transakcí. Nejpevněji však platí pravidlo: čím větší poplatek spojený s transakcí, tím vyhledávanější transakce je.
Bitcoin je měna nevyzpytatelná a jen málo kdo ví, jak se bude vyvíjet a co její budoucnost přinese. Avšak podle posledních událostí odehrávajících se na bitcoinových burzách to vypadá, že se její konec blíží až příliš rychle. Což je možná škoda.

Read more

Local News