Fenomén jménem NASCAR

Share

Téměř každý již někdy viděl formule F1 a přiznejme si, je to famózní podívaná. Avšak jedná se o lehce snobskou záležitost, která není úplně pro každého. V USA převzali koncept automobilového závodění v trochu odlišném duchu. Automobil zůstal automobilem a netváří se jako vesmírná loď s mnohými funkcemi, které jsou jako z budoucnosti.

 

Na závody NASCAR se může přijít podívat každý, aniž by nechal na vstupence s dobrým místem s výhledem majlant. Je odměněn výhledem na celý závodní okruh a jeho momentální dění a ne jen chvilkovým průjezdem okolo jeho tribuny a poté minutu zas nic. Ale hlavně závody NASCAR jsou dělány především pro diváky. Ti se můžou v autech svézt, jsou svědky mnoha nehod, předjíždění a dalších kolizí, které jsou pro ně atraktivní. Závody NASCAR jsou prostě trochu jiné kafe než F1.

Historie těchto závodů začala v roce 1947-1948 díky jejímu zakladateli Billovi Francie seniorovi. Na jeho odkaz navazuje jeho rodina, díky čemuž se z NASCARu stal rodinný podnik. V USA se jedná o druhé nejsledovanější události hned po utkání profesionálních amerických fotbalistů. Celkově se pod záštitou NASCAR jezdí 1500 závodů na více než 100 tratích v 39 státech. Hlavní závodní série jsou Sprint Cup, Nationwide Series a Camping world cup.

Sprint Cup
Nevyšší úroveň profesionální soutěže, ve které závodí vozy s 900 koňských sil a vážící 1560 kg. Jedná se nejpopulárnější a nevýdělečnější část závodů NASCRAR. Skládá se ze 36 bodovaných a 4 nebodovaných závodů, které se jedou během 10 měsíců. Nejprestižnějším závodem v této úrovni je Daytona 500. V těchto závodech jezdí 43 vozů, které se od sebe liší značkou motoru- Chevrolet, Toyota a Ford.

Nationwide series
Druhá nejvyšší úroveň NASCAR, která je divácky méně atraktivnější a přináší menší zisky. Jezdí se mimo USA a sezóna bývá také o něco kratší než u Sprint Cupu.

Camping world cup series
Těchto závodů se účastní vozy podobné těm ze Sprint Cupu, avšak s tím rozdílem že jsou osazeny karoserií v podobě pick-upu, cože je nejoblíbenější auto v USA.

Read more

Local News