Fakturujete? A dostanete opravdu zaplaceno? Sledujte platební morálku firem

Share

Pokud chcete vědět, co očekávat od obchodních partnerů, finanční výsledky vám neřeknou celou pravdu. Splatnost faktur je praktické vodítko, které odráží dynamiku trhu.

Jak rychle platí české firmy?

Jedním z příznaků hospodářské krize byla zhoršující se platební morálka.

Za sledované období v České republice se průměr splatnosti faktur nikdy nedostal pod devět dnů po splatnosti. Řada oborů ekonomiky na tom ale byla hůře.

Měsíčně sledovaný vzorek více než 10 milionů faktur a 250 000 firem či organizací říká, že nikdy není tak zle, aby se nyní poklidná hladina eurozóny nezachvěla.

platební morálka v ČR

Proč sledovat platební morálku?

Platební informace jsou na rozdíl od statických účetních závěrek dynamickou informací, která se neustále vyvíjí.  Přináší aktuální pohled na stav odvětví a společností. Často lze z vývoje platební morálky předpovídat problémy ještě dříve, než nás skutečně postihnou. A problémům je vždy efektivnější předcházet.

Dobré je, že platební morálka českých firem se v posledních letech zlepšila a ustálila.

Mírný propad splatnosti závazků v posledních měsících ještě nemusí znamenat návrat zlých časů – viníkem může být hospodářský cyklus.

Jsme či nejsme z let 2008 a 2009 dostatečně poučeni? To se projeví na tom, jestli se pustíme do fakturování s vírou sobě vlastní, či začneme pátrat po informacích, které rozhodování usnadní.

Read more

Local News