Facebook, jeho pro a proti

Share

Co je to vlastně Facebook a jak vznikl? Facebook je nejpopulárnější společenský webový systém, který byl původně navržen na vyhledávání starých přátel a dnes? Celosvětově nejrozšířenější sociální síť.

„Otcem“ tohoto projektu je dnes již bývalý student Harwardu Mark Zuckerberger. Tento systém původně sloužil pouze pro potřeby studentů Harwardské univerzity, ale postupně ho rozšířil na celosvětově vyhledávaný sociální web. Název facebook vznikl z papírových letáků, které dostávají prváci na amerických univerzitách, aby se mezi sebou lépe poznali.

Je mnoho způsobů jak můžete facebook využít. Pomůže vám najít staré i nové přátele, sdílet fotografie či videa, vyměňovat si informace nebo chatovat. Je dostupný ve více jak 35 jazycích.

Facebook je zdarma a v tom tkví to největší úskalí. Žije z velmi dobře cílené reklamy… Navíc zadané osobní údaje se nekontrolovaně šíří po internetu. Je také lákadlem pro podvodníky a různé viry, které následně napadají váš počítač. Největší pozor bychom si měli dát na zadávání osobních údajů, trošku obezřetnosti neuškodí. Pokud dostane pochybnou reklamní zprávu, např. s pozváním do určité skupiny lidí, nebo že máte vyzkoušet nějakou službu či výrobek, dejte radši ruce pryč a tuto zprávu ignorujte.

Někdy k vám dorazí také zpráva typu: Někdo si myslí, že jsi výjimečný. Chceš vědět kdo? Klikne zde… Jakmile kliknete jste přesměrováni na externí stránky a virus již napadá váš počítač… To ale není vše nejnovější virusy jsou schopné dokonce okopírovat vaše emailové adresy a vaším jménem odesílat v mailu virus na všechny vaše známé a kamarády. Pozor také na různé chytráky, kteří rozesílají zprávy se srdceryvným příběhem – např. naše dcerka potřebuje nákladnou operaci na kterou nemáme finance, nebo na dovolené mě okradli nemám se jak vrátit domů atd. I tyto zprávy je lepší ignorovat jedná se o podvod.

Pokud vás ani tyto starosti od užívání facebooku neodradily, stačí si jen vyplnit registraci a pak si již můžete vybírat mezi „přáteli“.

Read more

Local News