DOBRÉ VĚDĚT! Jak začít létat s dronem s kamerou?

Share

Každý chlap je tak trochu hračička a vy na tom nebudete jinak. Pokud už vás hraní playstationa přestalo bavit a hledáte něco nového, více reálného a vzrušujícího, může být létající dron tou správnou hračkou právě pro vás!

S kvadroptérou se dají skvěle špehovat sousedi, lépe sexy sousedky, ale primární je samotný pocit blaženosti z toho, že něco, co vy ovládáte, létá, kam vy chcete, jak vysoko chcete a jak dlouho chcete. Tedy samozřejmě také záleží na tom, jaký dron pořídíte.

Drahá, ale i cenově dostupná sranda

Dříve si ty létající zázraky mohly dovolit jen armádní složky, dnes může moderní technologie stát ve vašem obýváku a létat (nejen) nad vaším pozemkem. Pořizovací cena se pohybuje u těch nejlevnějších modelů okolo tisícovky, vysolit ale můžete i několik desítek tisíc. Logicky záleží na tom, co kvadroptéra umí a co může nabídnout.

Drony s kamerou jsou oblíbenou hračkou malých i velkých kluků. Nejčastěji jde o tzv. kvadroptéry, které mají čtyři výkonné rotory. 

Jako úplný začátečník (to dětské rc autíčko na ovládání pod vaší postelí raději ani nezmiňujte) investujte do modelu s opravdu snadným ovládáním. Protože to, co létá se ovládá mnohem hůře, než to, co jezdí. Nemáte-li zkušenosti, může špatně ovladatelný dron skončit v havarijním stavu na zemi už po prvním pokusu.

Moderní rc modely se dají ovládat appkou na telefonu či tabletu. Dražší kousky pak mají vlastní ovladač s nejrůznějšími páčkami, tlačítky a joystickem.

Kam si můžete zaletět?

V případě, že jste (stejně jako já) letos neměli možnost letecké dovolené k moři, užijete si možnost nastartování vlastního letounu s vlastním letovým plánem. I když ze svého dvorku k moři nedolétnete, můžete si minimálně užít volné prostranství českých luk a hájů, později už se nemusíte bát zalétnout mezi domy a paneláky, či prozkoumat okolí na případném tripu s rodinkou/partou přátel.

Dávejte si pozor, abyste se svými nedostatečnými leteckými dovednostmi, nedostali do konfliktu, kvůli ublížení na zdraví či poškození cizího majetku. 

Asi stojí za zmínku i fakt, že váš dron je ve vzduchu součástí vzdušného prostoru, což s sebou nese určitá pravidla a povinnosti. Létající drony na ovládání nesmějí vůbec prolétávat nad místy typu jaderné elektrárny v Dukovanech či Temelíně. Je jasné, proč!

Tip! Na webu aisview.rlp.cz najdete seznam míst, kam zákaz létání platí trvale, dočasně a kde si můžete létat bez omezení.

První dron je jako první láska

Možná si vzpomínáte na své první zamilování. Byla to ta nejkrásnější holka (vy ten největší looser), bylo to silné, nepochopené a do dnes neopětované. Dejte si pozor, aby tak nedopadl i první nákup dronu. Nabídka je široká. Různý počet vrtulí, různé ovladače, různé vlastnosti.

Je jasné, že vaše “hračičářské já“ zahoří mocnou touhou po nejvypracovanějším (nejdražším) modelu, ale pokud se v oblasti rc modelů nepohybujete, je hloupost začínat hned na nejvyšší příčce.

Osobně se mi hodně líbí DJI drony – krásný obraz, intuitivní ovládání, propracované detaily. 

Více vrtulí, více zábavy

Když si ze všech těch parametrů výběru vybere jednu, byl by to počet vrtulí. Kvadroptéry jsou k dostání se třemi, šesti i osmi vrtulemi. Netřeba asi více rozebírat to, že více vrtulí znamená i více možností. Lepší stabilita, větší rychlost je třeba pro získání kvalitních záběrů. Pro létání v úzkých prostorech, kde je nutné stále se vyhýbat, doporučuji mrštnější drony s méně vrtulemi. Některé bláznivé, vzdušné kousky vyžadují obratnost a až moc vrtulí může překážet.

Chcete-li kvadroptérku na zaznamenání vašich tripů, dovolených, okolí a sportovních výkonů, kupte stabilní model. Oproti tomu létající drony na zábavu jsou levnější, což znamená méně obav a více legrace.

Na závěr nákupní tip na mého ověřeného prodejce luxusních i běžých dronů. Velký výběr a profesionální zákaznický servis najdete na PeckaModel.cz.

Read more

Local News