Cyklistika jako sport pro všechny

Share

Jízda na kole je nejrozšířenější aktivitou ve volném čase a patří také k nejoblíbenějším způsobům jak si udržet fyzickou kondici. Mezi největší výhody tohoto sportu patří bezesporu nízké náklady a také to, že můžete sportovat spolu s přáteli nebo rodinou. Další výhodou je také to, že se s ním dostanete prakticky kamkoliv (klidně i do práce) a objevovat krásnou přírodu také není špatné… Jediné co nám může cyklistiku trochu zkomplikovat je špatné počasí.

Ale zapřísáhlí bikeři jezdí i na sněhu…

Cyklistika je vhodná pro lidi v jakémkoliv věku, nebo i pro ty, co mají nějaké zdravotní potíže. Je to tzv. aktivní relaxace, díky které si můžete zlepšit svoji kondici a posílit svalstvo. Vzhledem k tomu, že nezatěžuje klouby, je vhodná i pro lidi s nadváhou. Pokud s kolem teprve začínáte, neměli by jste se přepínat – jízda by měla být příjemná a ne vyčerpávající nebo dokonce bolestná.

Pokud budete jezdit pravidelně posílíte si vaši obranyschopnost, zaženete stres a zlepšíte si fyzickou zdatnost.

K cyklistice patří také vhodné oblečení, samozřejmě můžete jezdit v kraťasech a tričku, ale vhodnější je speciálně upravené oblečení. Spodní prádlo by mělo odvádět pot z těla a udržovat tepelný komfort. Při vysokých teplotách volíme dres z krátkých kalhot a trička. Tyto dresy bývají vybaveny kapsami, do kterých si můžeme dát nezbytnosti, takže se nemusíme tahat s baťohem nebo taškou. Důležité je tzv. sedlo kalhot – je to speciální vyztužení v oblasti pánve mezi nohami. Jízda je pak pohodlnější – nedochází k tření a otlačení sedací kosti. Při chladnějším počasí se využívají tzv. membránové materiály – odvádějí pot, ale zároveň nedochází k profouknutí nebo k promoknutí. Nezapomínejte také na přilbu, která vám při případném úrazu může zachránit život.

V poslední době se na cyklistické oblečení dávají různé reflexní prvky, které jsou velmi výhodné při jízdě v noci.

Pozor i tady platí kvalita na úkor kvantity a ne naopak!

Nakupujte ve speciálních obchodech (nebo na inzerát, ale vždy ověřené značky). V obchodech vám rádi poradí jak s výběrem kola, tak s oblečením. Záleží kam se s kolem chystáte, jestli budete jezdit do přírody na výlety, nebo po silnici do práce.

O kolo bychom také měli pečovat správným servisem. Kolo stačí poslat do servisu jednou za rok, nejlepší je udělat tak hned po sezóně. Před další sezónou pak nemusíte na nic myslet a hlavně se pak nemusíte do servisu objednat, protože mívají plno.

Pokud se chystáte na cesty, nezapomeňte si přibalit servisní balíček, který by měl obsahovat pumpičku, drobné nářadí, duši a lepidlo na duši. Pokud se chystáte na více denní výlet, přibalte si i malé balení oleje.

Pokud se chystáte na kolo, zamyslete se i nad jídelníčkem. Pojede se vám lépe, když se den před tím budete stravovat s mírou, vynecháte tučná a těžká jídla. Jedete – li na celý den, nezapomeňte na vydatnou snídani, přibalte si svačinu, oběd a lehkou večeři. „Kolaři“ by se měli stravovat každé 3 hodiny, můžete zkusit třeba i energetickou tyčinku nebo iontový nápoj.

Nezapomínejte ani na pitný režim – v průběhu dne bychom měli přijmout 2-3 litry tekutin.

Read more

Local News