Co značí bolest varlat? Tyto případy není radno podceňovat!

Share

Bolest varlat potrápí alespoň jednou v životě každého chlapa. Je však bolest a bolest, oteklá, zarudlá a na dotek velmi citlivá varlata byste neměli nijak podceňovat.

Zatímco bolest způsobená příliš těsnými slipy nebo jeansy po převléknutí ustoupí, dlouhodobější problémy mohou mít vážnou příčinu jinde.

S jakými bolestmi je třeba navštívit svého urologa?

Rána přímo do koulí

Úder do této části těla je doprovázen prudkou bolestí, v extrémních případech se může objevit i nevolnost a zvracení. Po čase bolest ustoupí, většinou tak nejde o nic vážného.

Nádory na varlatech

Mezi nejnebezpečnější příčiny bolesti patří tumory, nádory různého typu, jenž je obtížné rozpoznat. Tumor nebolí a přichází se něj až při samovyšetření.

Tumor může být typem rakoviny.

Otočení varlete

V takové situaci je bolest způsobená přiškrcením cév. Pokud se problém neřeší, může dojít až k nevratnému poškození varlete. Včasný chirurgický zákrok může tkáň otočené “koule“ zachránit.

Záněty

Záněty postihují především část nadvarlete. Bolest je doprovázená zvýšenou teplotou. Lečí se antibiotiky. Ve vzácném případě může dojít k zasažení tkáně varlete, pak jde o příušnice, proti nimž je v dnešní době už velká část mužů očkovaná.

Jak na samovyšetření varlat?

Zachytit nádor včas je otázkou úspěšného vyléčení. Pomocí jednoduché metody samovyšetření varlat můžete podchytit závažné onemocnění v samém počátku.

Není nic těžkého ani náročného. 

Nejdříve si své nádobíčko dobře prohlédněte, sledujte změny barvy, velikosti. Pak si každé varle zvlášť prohmatejte. Ukazovák a prostředník podsuňte pod varle a velmi jemným rolovacím pohybem vyšetřujte mezi palci a ostatními prsty tkáň varlete. Zaměřte se na jakékoliv hrbolky, nepravidelnosti povrchu či zatuhnutí.

Cokoliv se vám nebude zdát, na nic nečekejte a objednejte se k urologovi.

Read more

Local News