Co s vámi udělá kouření? Nic pěkného

Share

Že kouření člověku neprospívá je každému známo a v posledních letech vzniká čím dál více bojů proti cigaretám. Vědci se nad tímto problémem zamysleli a přicházejí s novinkou, jak udělat cigarety méně škodlivé.

Tabákový průmysl už ztrácí svoje postavení ve světě a proto se snaží soustředit na mladé lidi, teenagery. Tomu se však snaží zabránit různé společnosti, jak to jen jde. K tomu stoupání cen cigaret vede ke kupování levnějších cigaret, k pašování a padělání.

Člověk pak pořádně ani neví, co kouří a co si vpouští do těla.

Vše se ale mění. Italští vývojáři neudělají moc velkou radost tabákovým průmyslům. Vytvořili totiž cigaretu, která neobsahuje žádný tabák. Tím pádem nebude okolní lidi obtěžovat svým dýmem. Tato cigareta má označení NicStic a obsahuje nikotin, jako každá jiná. Vypadá sice jako běžná cigareta, ale technologicky se liší. Obsahuje totiž malou krabičku s baterií, do které se vloží kapsle. Ta má v sobě zabudovanou žhavící spirálu. Když se cigareta zahřeje, může začít člověk kouřit, přičemž cigareta obsahuje nikotin.

Dá se dokonce i dobít. Má v sobě ukrytý zásobník nikotinu, do kterého se vleze 0,9 miligramů této látky. Na cigaretě, ale nejde nic poznat, celý systém je zabalen do podoby běžné cigarety. I krabička se neliší od ostatních. Cena není tak vysoká a pokud vezmeme v potaz naše zdraví, tato investice se vyplatí.

Cigareta v číslech

1. Cigarety jsou nejprodávanějším produktem na zemi. Ročně se jich prodá přibližně 1 bilion za cenu $400 miliard (asi 8 bilionů Kč). Je to jedna z největších průmyslových odvětví.

2. Obsah nikotinu v cigaretách stále roste. Harvardská univerzita a Massachusetts Healt Department objevilo, že mezi roky 1997 a 2005 se množství nikotinu v cigaretách značky Camel, Newport a Doral zvýšilo až na 11 procent.

3. Američtí výrobci cigaret produkují více peněz z exportu do jiných zemí, než samotným prodejem v USA.

4. Americké značky Marlboro, Kool, Camel a Kent vlastní zhruba 70% trhu s cigaretami.

5. Cigarety obsahují benzen, formaldehyd, olovo, kyanovodík, formaldehyd, nitrogen oxid, carbon monoxide, čpavek a 43 známých karcinogenů.

6. Okolo let 1950 používala značka Kent krokydolit azbeston (minerál), nyní známý jako aktivní rakovinotvorná látka.

7. Urea, chemická směs, která je hlavním komponentem moči, je používána k přidání „vůně“ do cigaret.

8. Ve většině zemí je legální používat tabákové výrobky od 18 let (dříve 16). V Japonsku je to 20 let.

9. Vědci tvrdí, že věk průměrného kuřáka se zkrátí o 14 let.

10. Cigarety obsahují více než 4 000 přísad. Při spalování můžou produkovat přes 200 chemických směsí. Mnoho z nich poškozují plíce.

11. V Americe kouří 22% žen a 35% mužů. V Evropě je rozdíl tohoto čísla o něco větší – 46% mužů a 26% žen kouří. Nejméně žen kouří v Africe, jsou to pouhá 4% + 29% mužů.

12. Nikotin se dostane do mozku 10 sekund po inhalaci kouře. Dá se nalézt v každé části těla, dokonce i v mateřském mléce.

13. Kuřáci si často dají cigaretu po mase, aby se jim „lépe trávilo“. Pravdou je, že to funguje. Priorita těla je strávit jídlo a dodat mu energii pro odbourání toxinů z cigarety.

14. Podle Světová zdravotnické organizace je 25% cigaret, prodávaných po světě, pašovaných.

15. Několik aktivních látek a speciální metody výroby zajišťují větší sílu nikotinu v cigaretách, než je v samotných rostlinách.

Nikotin

Člověk, který kouří po 30 let do sebe dostane jeden a půl kilogramu nikotinu. Docela děsivé množství, když si uvědomíme, že 50miligramů nikotinu je smrtelná dávka. Nikotin znamená závislost. Není to zlozvyk, ale návyk. Bez několika hodin kouření se u kuřáku projevují abstinenční příznaky jako deprese, nervozita, špatná nálada atd. Nikotin uvolňuje v mozku dopamin, kterým vyvolá příjemný pocit. Avšak při dlouhodobém kouření se tento pocit ztrácí.

Cigarety – tragédie světa

V České republice kouří zhruba 2,5 milionů lidí, ročně umírá 18 000 lidí a na následky pasivního kouření zemře 1 500lidí. Každou sekundu na světě zemře jeden člověk na následek nemoci z kouření.

Read more

Local News