Bonzáci všech zemí, vyližte si prd…

Share

Máte za sousedy věčné stěžovatele a udavače? Jak si s nimi poradit, když si zasednou zrovna na vás a znepříjemňují vám život?

Čerstvě jste se přistěhovali do starého paneláku, máte za sebou očistec stěhování, zmoženi padáte do postele, už jen útrpně probíráte se spolubydlícími, co ještě musíte zařídit, a o čtvrt na dvanáct večer u vás zazvoní nevítaná návštěva. Jdete otevřít. Vykoukne na vás onatáčkovaná tetka v županu, která bydlí o patro níž, a začne přes celou chodbu hučet, že co jste se nastěhovali, děláte v domě bordel, že slyší každé vaše slovo a prd, dupete jak sloni a nahlas splachujete. Protřete si oči. Ano, je skutečná. A ode dneška si s ní budete povídat skoro každý večer…

Popis situace, se kterou se setkala už řada lidí před vámi. Co předtím vypadalo jako sci-fi, stává se pro vás skutečností. Např. být v lednu seřván sousedem, že vám v úterý 13. listopadu ve 13:00 v koupelně upadl na zem sprchový gel a to, že zapříčinilo, že měl celý den zkažený. Poznáváte v tom svého souseda? Braňte se. Někteří lidé mají stěžování si jako svůj koníček, a stěžovat si dokážou opravdu na všechno, i na to, co jste neudělali…

Typologie stěžovatelů

  • Normální: pro své stěžování mají objektivní důvody – stěžují si na vás sousedi, protože váš pes 24hodin denně štěká, pořádáte divoké hlučné pitky do 4 do rána, odhazujete z balkonu nedopalky od cigaret na čisté prádlo vaší sousedky? Ať je to cokoliv z toho, opravdu děláte binec, tady není co řešit.
  • Divní: stěžují si i na neuvěřitelné banality, u kterých zůstává rozum stát. Nebo na věci, které jste neudělali – jeden muž se mi svěřil, že ho soused osočoval z toho, že jeden den o půlnoci vysavačem mlátil vzteky do podlahy a pouštěl nahlas téct vodu, jeho byt byl přitom tu noc úplně prázdný.
  • Pozor, těmto lidem není trapné si takto stěžovat. A někteří se nebojí vám kromě toho dělat naschvály jako ve 2 hodiny ráno mlátit do stupaček a probudit tím celý dům, nebo vás jít o půl dvanácté, kdy už je noční klid, umravnit křikem přes celý panelák.   Nejhorším typem těchto věčných stěžovatelů jsou bonzáci, ti nejenže si stěžují a dělají naschvály, ti vás bonzují ostatním sousedům (vymýšlejí si pohádky), řeší vás přes bytové družstvo nebo volají v noci policisty pro domnělé rušení nočního klidu apod. Zajímavý je pak pohled na zmatené policisty, kterým ve 2 ráno otevřou rozespalí studenti v pyžamech, kteří byli nařčeni z rušení nočního klidu (dopustili se spláchnutí záchoda, jak ostudné!).

    Dříve byli bonzáci v panelácích známí jako „domovní důvěrníci“. Spolupracovali s StB, která šmírovala nájemníky. Socialistické časy už jsou však za námi a vy nejste povinni toto snášet. Jak z toho ven? 

    Řešení

  • Oplácet stejnou mincí: Stěžuje si družstvu? Stěžujte si taky. Řve na vás, že děláte doma binec? Klidným hlasem odvěťte, že vás také obtěžuje svým hlukem. Vyhrožuje vám, že vás nechá vyhodit z bytu? S úsměvem mu oznamte, že jestli vám opravdu majitel vypoví smlouvu, tak po dobu výpovědní lhůty teprve pozná, co to je, když sousedi dělají v bytě bordel. Můžete podat trestní oznámení pro pomluvu, narušování soukromí a osobní svobody…
  • Tento způsob je však trochu nebezpečný a je vhodný pro klidné povahy. Jen malé procento stěžovatelů se zalekne, s trochou remcání vycouvá a přestane otravovat. Častěji se stává, že vaše spory se sousedem vygradují až do absurdních situací jako ve staré filmové klasice „Zítra to roztočíme, drahoušku…“ Shozené čerstvě vyprané prádlo, mlácení do zdi koštětem a záhadně rozšlápnutá vajíčka přede dveřmi nemusí být jen filmovou fikcí, jak si zatím myslíte. Také byste si měli dávat pozor na to, kam až můžete zajít, abyste neměli problém se zákonem – držte své útoky v mezích a čekejte, až soused meze zákona překročí (pokud na to máte odvahu), pak si stěžujte.

  • Ignorovat: Neřešení je také způsob řešení, ale jen pro trpělivé flegmatické povahy. Stěžuje si vám na nesmysly? Odkývejte mu, že se polepšíte a hned na to zapomeňte. Vyhrožuje vám policisty apod.? Opět vyslechněte a žijte si dál po svém. Když policisti přijdou, v klidu s nimi vše sepište, nabídněte jim kafe a nevzrušujte se tím. Jak vám může soused dokázat, že děláte něco, co neděláte? Je to jeho slovo proti vašemu. A pokud máte ostatní sousedy normální, nikdo vás vyhazovat nebude. Ono ho to časem přejde, odstěhuje se sám anebo umře.
  • Odstěhovat se: Toto řešení je pro méně otrlé, stojí míň nervů a sil. Doporučuji ji těm, komu věční stěžovatelé natolik znepříjemnili pobyt ve vlastním bytě, že se bojí si doma v koutku uprdnout, aby nebyli šikanováni sousedem.
  • Sousedské vztahy nejsou vždy peříčko jako v seriálu Přátelé. Zatněte zuby a poperte se s nepříjemnostmi co nejefektivněji.

    Read more

    Local News