Aspoň 10 km v práci denně = vaše srdce přežije déle

Share

Pokud si myslíte, že bohatě stačí mírný objem chůze skrze celý den na to, abyste měli své zdraví a srdce takříkajíc „v suchu“, pak pro vás dnes máme důležitou zprávu a informaci – bude nezbytné, abyste si pro pohyb vyhradili více času (samozřejmě, je to vaše rozhodnutí, že ano…). Popřípadě se zařiďte v kanceláři tak, abyste přes den moc neseděli.

A proč vlastně? Jelikož jedna anglická studie právě řečené zjistila a potvrdila – stručně řečeno – abyste si chůzí zlepšili svůj zdravotní stav, je potřeba denně ujít delší objem, nežli se obecně myslí. Zkrátka, k poražení sedavého stylu života a jeho vlivu na zdravé srdce musíte více bojovat.

Výzkumníci dali 111 skotským pracovníkům na lokální poště zařízení monitorující jejich pravidelné denní aktivity a to na jeden týden. Jedna skupina byli ti, co roznáší poštu. Druhá zase ti, co celý den sedí nad papíry. Zvoleni byli mimochodem takoví lidé, kteří měli nulovou historii srdečních problémů, nekouřili, neměli vysoký tlak, diabetes a podobné moderní civilizační záležitosti.

A co z toho? Ti sedící za stoly měli vyšší riziko na přibrání a také na kardiovaskulární problémy v libovolné formě. A navíc, za každou hodinu sezení navíc přes pět hodin denně se jejich zlý cholesterol (LDL) zvyšoval a „dobrý“ cholesterol (HDL) snižoval.

Řešení celého problému je ale prý nanejvýš snadné – lidé, kteří ušli denně více jak 15 tisíc kroků, tedy cca 12-13 km a strávili více jak 7 hodin na nohou, tak měli riziko podobných chorob zdaleka nejmenší, o vysloveně sedících osobách pořád ani nemluvě.

Vědci souhlasí, že získat a udržet si podobný objem aktivity je velmi těžké a o to více to platí pro ty z nás, jenž nemají další mimo-stolní aktivity během dne. Přesto ale, bylo by velkým omylem a chybou na to vše rezignovat a nepracovat na sobě (vyměnit místo „pohyblivé“ za „sedavé/stojící“ se dá kdykoliv a kdekoliv).

Podle vědců se dá začít i v malém první roky – zpočátku jen choďte na obědy a z nich pěšky, když někam jdete, jděte po schodech a ne výtahem, nechávejte auto v sousedním bloku a choďte další hodinku tady. Uvidíte, že časem zjistíte, že se na pohybu stáváte stále více a více závislí a budete se divit, jak jste mohli dříve žít jinak. Je pořád faktem i to, že „víkendoví bojovníci“, tedy lidé, co většinu svých doporučených cvičebních a jídelních aktivit narvou do svého volna a víkendu (jeden či dva dny ze sedmi), stále mají o dobrých 30 % lepší šance na zdravý „budík“ (měřeno během dalších 18 let, to vše proti těm, co necvičili vůbec a nikdy)!

Zdroj + Foto: www.MensHealth.com

Read more

Local News