8 tipů jak dostat z vlastního mozku to nejlepší

Share

Mozek je velmi důležitou součástí našeho těla a stejně jako svaly potřebuje pravidelnou rozcvičku a pohyb (myšleno samozřejmě v mentální rovině). Jak tedy můžeme svůj mozek „vytrénovat“ ve špičkového sportovce?

1. Sudoku

Je to jako puzzle pro dospělé, kde jen doplňujete čísla. Pro některé lidi nudná zábava, jiní si bez toho nedovedou představit život. Sudoku je vlastně moderní formou křížovky, která bystří náš rozum více než běžné myšlenkové aktivity. Kromě jiného ho najdete prakticky všude, můžete si zapřemýšlet nejen nad papírem a tužkou, ale i kdekoliv na internetu a využít můžete dokonce i speciální tablety určené pouze pro „skládání“ Sudoku.

2. Wikipedie

Najděte si na wikipedii jakýkoliv článek, pročtěte si ho a zkuste si z přečteného také něco zapamatovat. Je celkem jedno, na jaké téma takový článek bude. Stejně hodnotná bude historie, filosofie nebo třeba nějaké poznatky z lékařství. Pokud budete tuhle činnost praktikovat každý den, podstatně vylepšíte svou paměť.

3. Procvičujte každý den své matematické dovednosti

Aby snad nedošlo k dezinformaci, není určitě nutné počítat každodenně logaritmy nebo se trápit nad složitými geometrickými úkoly, řeč je o takzvané jednoduché matematice, určené pro základní školy. Ne, opravdu to není trapné. Díky pravidelné minutě s matematikou můžete svou mysl udržovat ve skvělé kondici…

4. Nepište na klávesnici, používejte ruce

Máte někdy pocit, že už neumíte používat tužku či propisku, které se dočkaly náhrady v podobě počítačové klávesnice? To je ovšem chyba, zkuste si proto alespoň na krátkou chvíli vzít do ruky tužku a papír a něco napsat. I kdyby to byl jen seznam pro odpolední nákup v supermarketu. Pokud budete psát něco vlastní rukou, mozek bude pracovat mnohem rychleji a efektivněji než při datlování do kláves, je to dokonce vědecky potvrzeno!

5. Představujte si, že jste ve škole

Není to vtip, touhle formou se naučíte novým dovednostem mnohem rychleji. Představte si, že jste ve škole a vykládáte nějaký pracovní postup svým spolužákům nebo komukoliv jinému. Tím, že se nad věcí takto zamyslíte, vyvarujete se zbytečných chyb a procvičíte i svou paměť, o to tu jde především, že?

6. Vyprávějte příběhy

Naučte se vyprávět alespoň krátké historky, ať už jsou humorné či ne. Podle vědců tak dobrým a nenásilným způsobem procvičíte svou paměť. Ostatně, vyprávění krátkých příběhů se doporučuje i jako způsob prevence před Alzheimerovou chorobou, na přechodnou dobu to pomůže i trpícím touto zákeřnou nemocí. Tak proč by to nepomohlo i Vám?

7. Meditujte

Najděte si každý den alespoň pár minut pro sebe, dejme tomu tak čtvrt hodiny, šlo by to? Váš stres z cenodenního shonu bude rázem pryč. Nepotřebujete k tomu vykuřovadla, kadidla nebo éterické oleje, to je v podstatě marketingová a zbytečná záležitost. Důležité prostě je udělat si chvilku sami pro sebe.

8. Cvičte a jezte zdravě

A nejdůležitější rada na závěr. Mozek nemůže být v pořádku, pokud není zdravý ani zbytek těla. Pravidelným cvičením, dejme tomu hodinu až dvě týdně a vyváženou stravou (bohatou třeba i na mořské ryby) uděláme pro náš mozek hodně. Dokonce víc než si sami dokážeme připustit…

Read more

Local News