5 užitečných rad před první cestou autem na dovolenou

Share

Propadli jste způsobu cestování tisíců Čechů a poprvé vyrážíte na zahraniční dovolenou vlastním autem? Aby byla cesta co pohodlná a bezproblémová, je dobré se předem dobře připravit.

Máme pro vás pět rad, díky kterým budete mít větší jistotu, že k vysněnému moři dojedete bez komplikací.

1. Dobře si nastudujte cestu

Opravdu se na cestu dobře připravte. V dnešní době už se nemusíte spoléhat na mnohdy nepřehledné automapy. S navigací je plánování cesty jednodušší. Nezapomeňte si však stáhnout aktuální mapy.

Existují i různé online plánovače tras. Z nich se kromě počtu kilometrů a času trvání cesty dozvíte i výdaje na palivo a dálniční poplatky.

Také si pečlivě prostudujte základní dopravní předpisy – povolenou rychlost, povinnou výbavu auta, minimální dezén pneumatik, denní svícení. A to jak v tranzitní, tak v cílové zemi. Nejčastěji se pokutuje za nedodržení rychlosti a částky jsou mnohonásobně vyšší než v ČR.

2. Nezapomeňte zelenou kartu

Před cestou si určitě zkontrolujte, zda máte v pořádku povinné ručení. Povinné ručení, které si platíte v ČR, je platné i v ostatních zemích Evropské unie. Nezapomeňte si vzít zelenou kartu, což je jediný prokazatelný důkaz o tom, že máte povinné ručení řádně zaplacené. Můžete si vzít pouze její kopii, abyste o tu pravou náhodou nepřišli.

Rovněž doporučujeme obstarat si mezinárodní formulář o záznamu dopravní nehody. V případě nehody ho určitě oceníte.

3. Zkontrolujte vozidlo

Pokud můžete, nechte vozidlo zkontrolovat odborníky. Jestliže ale věříte vlastním schopnostem, proveďte pečlivou kontrolu:

  • Pneumatik – zkontrolujte tlak, neměly by být podhuštěné, jelikož způsobují horší ovladatelnost vozidla

  • Brzd – především brzdové kapaliny

  • Provozních kapalin – oleje a chladící kapaliny

  • Světel

Rovněž zkontrolujte, zda vám nic nechybí v povinné výbavě – lékárnička, reflexní vesty pro všechny pasažéry, zvedák a klíč na kolo, výstražný trojúhelník apod.

4. Připravte si doklady a telefonní čísla

Téměř všude v Evropě si vystačíte pouze s občanským průkazem. Nezapomínejte ale na to, že děti do 15 let musí mít svůj vlastní cestovní pas.

Rovněž si připravte seznam nejdůležitějších číslech v cílové zemi, abyste je v případě potřeby měli hned po ruce.

5. Vymyslete zábavu a udělejte si zásoby

Zejména v případě, že s vámi v autě budou cestovat malé děti. Pitný režim je základ, proto se nezapomeňte vybavit dostatkem tekutin. Rozhodně také oceníte, a především vaše ratolesti, malé svačinky a dobroty.

Pro děti bývá cesta autem nejnáročnější, po pár hodinách jízdy se začnou nudit. Proto si pro ně připravte zábavné hry a vezměte jim do auta oblíbenou hračku .

Napadají vás ještě další rady, díky kterým si můžete cestu do zahraničí zpříjemnit a zjednodušit?

Read more

Local News