5 superpotravin pro posílení imunity

Share

Podzim o sobě dává stále více vědět a s ním přicházejí obvyklé chřipky a nachlazení. Jak posilujete svou imunitu?

Z reklam na nás všude útočí zaručené vitamínové doplňky, které koupíme v lékárně za dost vysokou sumu. Pokud nechcete utrácet za vitamíny, které stejně nemají často žádný význam, raději vyzkoušejte přírodní vitamíny, které vaše tělo obohatí o mnoho víc.

Pojďme si vyjmenovat 5 superpotravin, které dokážou hotové zázraky, nevěříte?

Tak je vyzkoušejte. Dejte zdraví zelenou!

Superpotraviny se vyznačují výjimečnými výživovými vlastnostmi. Obsahují látky, které mají příznivý vliv na naše zdraví. Jedná se především o antioxidanty, které posilují imunitní systém a zajišťují větší odolnost organismu.

Zázračný česnek

Mezi tyto zázračné potraviny rozhodně patří česnek. Můžeme ho konzumovat syrový či vařený.

V syrové podobě si uchovává nejvíce cenných látek a říká se mu také přírodní antibiotikum. Je však velmi silně aromatický a někteří lidé ho nedokážou pozřít. Zejména pak ti, kteří mají problém s oslabeným žlučníkem.

Jistou alternativu přináší potravinové doplňky s redukovaným zápachem.

Česnek je dokonalá prevence proti nachlazení, posiluje obranyschopnost organismu a také pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu. Samotný česnek dokáže konzumovat jen málokdo, ovšem vhodný je například do pomazánek, salátů, v kuchyni ho pravidelně používá na vaření různých jídel.

Kiwi

Kiwi je ovoce, které se na pultech obchodů objevuje pravidelně po celou zimu. Má však velmi specifickou chuť a pro někoho je trpké. U kiwi je potřeba hodně dbát na to, aby bylo při konzumaci zralé.

Pokud je tvrdé a světle zelené uvnitř, jeho chuť je značně kyselá. Měkké kiwi je sladké, ale nesmí být zase přezrálé. Nicméně kiwi má mezi superpotravinami, které pečují o naši imunitu, opravdu silné postavení.

Jen dvě kiwi denně obsahují 160 miligramů vitamínu C, což je opravdu mnoho.

Pokud chcete posílit svou imunitu, pak je kiwi skutečně tou nejlepší volbou. Pomáhá především proti kašli a rýmě, díky vysokému vitamínu C posiluje imunitní systém.

Mezi jeho další pozitiva patří zvyšování enzymů a posílení pojivové tkáně a buněčné membrány. Viry pak mnohem obtížněji pronikají do vašeho těla.

Kakao

Málokdo tuší, jak významnou roli pro naši imunitu hraje kakao. Většinou se říká, že co je chutné, není zdravé. U kakaa toto pořekadlo tak úplně neplatí.

Kakao obsahuje látku, která podporuje imunitu a to v opravdu hojném množství.

Pokud si tedy dáte každý den hrnek dobrého kakaa nebo kousek čokolády (s velkým obsahem kakaových bobů), uděláte pro svou imunitu opravdu mnoho a ještě si pochutnáte, ideální kombinace, co říkáte?

Ovšem nic se nesmí přehánět, s čokoládou opravdu opatrně, zvlášť pokud bojujete s kily navíc.

Bylinky a koření

Čerstvé bylinky a koření hrají v naší kuchyni velmi důležitou roli z důvodu ochucovadel, ale také mají příznivý vliv na naše zdraví. Ať už se jedná o sušený česnek, či čerstvý zázvor, oregano či bazalku.

Jde o přírodní antibiotikum, které působí proti virům a plísním v organismu, dokonce ani bakterie nemají šanci. Oceníte je také při onemocnění dýchacích cest, při kožních a střevních infekcích.

Obrovským zdrojem vitamínu C je čerstvý zázvor, který si můžete dopřát například do čaje nebo si z něho vyrobit lahodný nápoj.

Dýňová semínka

Dýňová semínka mají pozoruhodné vlastnosti. Jde o obrovský koktejl výživových a léčivých látek.

Především obsahují zinek, který je jedním z nejdůležitějších zesilujících minerálů a také podporuje funkci brzlíku. Právě brzlík řídí celý imunitní systém.

Další rady na zlepšení imunity a obecně na zdravé stravování najdete na adrese: http://www.spravnehubnuti.cz/rubrika/clanky/.

Read more

Local News