5 jednoduchých rad, jak na akné?

Share

Akné je zánět kůže, který se objevuje nejčastěji v pubertě v podobě nevzhledných a nepříjemných pupínků. Je to jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže. Dříve, než budete zjišťovat způsob, jak se ho zbavit, zjistěte si více informací o tom, co je příčinou jeho vzniku.

Akné se nejčastěji tvoří na obličeji, ramenou, hrudi a zádech. Muži tím trpí častěji než ženy a většinou mají závažnější formu. Vzniká převážně v pubertě, kdy dochází k nadměrné produkci mužských hormonů. Během života postihne téměř každého člověka. Je způsobeno tím, že dojde k uzavření mazových žláz, což je příčinou jejich zanícení.

Pokud dojde ke stagnaci mazových žláz, nastane jejich poškození a vznikne hluboký zánět, který v nejhorších případech tvoří i jizvy. Kromě zmíněných jizev, akné způsobuje i psychické problémy, neboť se postižený trápí svým vzhledem a může mít i deprese. Lidé se mylně domnívají, že když budou pupínky mačkat, rychleji se jich tak zbaví.

Jak se jednoduše a rychle zbavit pupínků?

Většina z nás věří, že nejlepšími způsoby, jak se pupínků zbavit, jsou laserová operace nebo používání speciální kosmetiky pro problematickou pleť. To ovšem neřeší problém vždy.

Zde je 5 velmi snadných a osvědčených rad, jak s akné zatočit nebo jej alespoň mít pod dohledem.

Stačí použít přírodní suroviny, které jsou dostupné každému, je to tedy levný a rychlý způsob, jak vyléčit pupínky co nejrychleji.

Led  – použití ledových obkladů na pupínky přináší dobré výsledky. Zabalte led do čistého kapesníku a přiložte na postižené místo na pár sekund. Počkejte pár minut a znovu opakujte. Aplikujte několikrát denně a do dvou dnů by měl pupínek zmizet. Ledový obklad je vhodný pro pupínky, které ještě nejsou naplněné hnisem. Jsou tedy pouze zarudlé. Led snižuje otok a zamezí tvorbě hnisu.

Citron – pomocí citronové šťávy můžete zamezit tvorbě nepříjemných pupínků. Citron má totiž dezinfekční účinky a pomáhá vysoušet pupínky. Kyselina citronová funguje jako antiseptikum a zabíjí bakterie ve žláze. Vymačkanou šťávu z citrónu naneste na čistý vatový tampón a přiložte na postižené místo, nejlépe před spaním. Při obtížnější formě akné, se doporučuje vyrobit si pastu z citrónu a skořice v prášku, dát kapku na pupínek a nechat působit celou noc.

Je to velice účinný způsob, ale nelze aplikovat na citlivou pokožku.

Med – je unikátní přírodní antiseptikum, které ničí bakterie a urychluje proces hojení. Je to jeden z nejúčinnějších přírodních léků, který lze používat na léčbu akné. Stačí samotný med nebo smíchaný se skořicí, vetřít do kůže a nechat nějakou dobu působit. Po 30 minutách opláchnete teplou vodou. Můžete si také vytvořit pastu, stačí smíchat med se skořicí a citronovou šťávou a nechat působit přes noc.

Zubní pasta – při boji s pupínky můžete sáhnout dokonce po zubní pastě. Zní to až neuvěřitelně, ale výsledky se dostaví. Naneste ji na postižená místa a nechte působit nejlépe přes noc. Zubní pasta totiž obsahuje mnoho látek, které pomáhají léčit. Pokud jste doma, můžete si nechat pastu na obličeji i přes den.

Pára má velmi blahodárné účinky na léčbu akné.

Během léčby se otevírají kožní póry a díky tomu se z pokožky vyplavují všechny nečistoty. Příprava inhalace je jednoduchá. Dejte vařit vodu do hrnce a vložte bylinky (nejlépe mátu nebo heřmánek) a několik kapek éterického oleje. Předkloňte se nad hrnec a hlavu zakryjte ručníkem. Dejte si ovšem pozor, abyste si obličej nepopálili. Zkuste inhalovat co nejdéle, nejlépe 30 minut.

Toto jsou jen některé možnosti, jak léčit pupínky přírodní cestou. Existuje jich celá řada, zvolte si sami takovou metodu, která pro vás bude nejpřijatelnější, nebo postupně vyzkoušejte všechny.

Read more

Local News