11 prací, které už dnes nikoho neživí

Share

Jestli jste si dnes ještě neodbyli pravidelnou dávku nadávek na svou práci, možná vás na to, po přečtení toho článku o již neexistujících povoláních, které kdysi živily naše předky, dokonce přejde chuť. V době, kdy ještě neexistovala spousta dnes již běžné technologie, se totiž museli najít jedinici, kteří přišli s řešením spousty tehdejších problémů.Ne vždy to pro ně ale byla procházka růžovým sadem. Posuďte sami:

 1. Stavěč bowlingových kuželek

Když si dnes jdete zahrát bowling, ani vás nenapadne přemýšlet nad tím, že kdesi za dráhou se ve speciálních strojích připravuje další várka kuželek, které jsou na dráze během několika následujících vteřin. Je jasné, že to je výdobytkem dnešní doby, ale co v dobách, kdy nic takového neexistovalo? Kuželkárny si jednoduše najímaly děti, které po každém hodu kuželky znovu postavily a hrálo se dál. Přestože byla tato práce jistě náročná a k tomu všemu ve velmi hlučném prostředí, výdělky bývaly minimální. Ale to bylo ještě dávno před aktuálním zákoníkem práce a zaručeně by to dnes porušovalo spoustu dalších nařízení..

 2. Živý budík

Možná jste z vesnice zvyklí nedobrovolně vstávat na mohutné kokrhání. Ale jak se včas dostat z postele ve městě a k tomu všemu bez budíku? Mohli jste si najmout budiče, který vás ráno na své pravidelné cestě probudil klepáním nebo házením kamínků do okna, případně křičením nebo jinou osvědčenou metodou. No jo, kdo ale budil je?

 3. Řezači ledu

Bez mrazáku, bez kterého si jen těžko doma vyrobíte led, jste odkázaní na jeho přírodní výskyt. Ne že by snad o něj v zimě byla nouze, jenže v době, kdy už nejsou tak silné mrazy, ho můžete shánět leda tak u dvanácti měsíčků. Na scénu ale nastoupili odvážlivci, kteří ze zamrzlých jezer a rybníků vykrajovali kusy ledu, který se potom uschovaly pro pozdější potřebu. Práce to ale byla nebezpečná, a to především kvůli riziku pádu do ledové vody a případnému podlehnutí následkům podchlazení.

 4. Lidský radar

Brzy po vynalezení letadel, ale stále ještě před objevem radaru, byly armády, co se detekce blížících se letadel týče, odkázány na dobrý sluch svých vojáků. Mnohdy jim pomohlo právě toto směšně vypadající zařízení, které mělo za úkol zprostředkovat posluchači větší „dosluch“.

 5. Krysař

Nikoho jistě nepřekvapí existence tohoto povolání, ať už to je díky knize od Vikotra Dyka nebo muzikálu Daniela Landy. Stejně tak ani není překvapení, co bylo krysařovým posláním – vyhladit přemnožené krysy, které jsou vskutku bohaté na přenášené nemoci. A i přesto, že krysař riskoval život, se spousta odvážlivců našla.

 6. Lampář

Před dnešním systémem automatického rozsvěcení lamp světelného osvětlení nezbývalo nic jiného, než všechny plynové lampy obejít a jednu po druhé manuálně rozsvítit. Přestože už samozřejmě nejde o nutnou proceduru, v Praze, kam se na Staré Město právě tyto lampy vrací, můžeme takového lampáře najít. Pravděpodobně více než jeden tam s každým setměním vyrážejí a v cylindrech rozsvěcí Prahu.

 7. Mlékař

Kdo je mlékař jistě také všichni vědí, jeho práce už ale byla také lednicí a všudypřítomnými obchody vyškrtnuta ze seznamu běžných pozic. Dříve ale mléko bez chladu do druhého nevydrželo, proto každý den dovážel čerstvé až k vašim dveřím. Ne jako dnešní čerstvé mléko z farmy, které pravidelně bučí v okolí sídlišť..

8. Plaviči klád

Ať zní povolání jakkoli směšně, jejich práce skutečně spočívala v plavení pokácených stromů po řece. Přirozeně bez pomoci lodí, ale na samotných kládách.

9. Přepojovatelé hovorů

Vytočit něčí číslo na mobilu a během několika vteřin s ním mluvit, to je také žhavou novinkou posledních pár let. Není to ale zase tak dávno, kdy bylo přepojování  bráno doslova – kabel na rozvaděči se totiž musel skutečně přepojit.

10. Vykopávači mrtvol

A dostáváme se k jistě nejbizarnější práci z celého seznamu. V době, kdy se totiž medicína – jak ji známe dnes – teprve rozvíjela, potřebovali doktoři a vědci spoustu těl k pokusům a výzkumům. Kde jinde najdete takové množství „materiálu“ než na hřbitově? Právě tam posílali doktoři najaté vykopávače, kteří tyto nedobrovolné dobrovolníky vykopávali ze země.

11. Bavič a motivátor dělníků

Kdo z nás si k nudné a monotónní práci nedá čas od času do uší sluchátka? Ať už s muzikou, nebo třeba s audio knihou. Takové možnosti ale lid pracující v továrnách dříve skutečně neměl. Najímáni proto byli lidé, kteří ostatním k práci četli literaturu, denní tisk, nebo motivační materiály.

Read more

Local News