10 způsobů jak zvýšit produktivitu

Share

Znáte ty dny, kdy se vzbudíte a máte chuť nevylézat z postele? Někdo jiný zase vstane a energie z něj jenom sálá. Produktivita není pouze schopnost soustředit se a vykonávat práci tak, jak se po nás chce. Ačkoliv si mnozí myslí, že je produktivita pouze psychická záležitost, tak jste na omylu. Jedná se o složitý soubor mechanismů, které na sebe působí a výsledkem je váš aktuální stav. 

Nevěřte na kondiciogramy, ani na horoskopy, máme pro vás deset tipů, se kterými můžete dosáhnout mximální produktivity za každé situace. 

1. Najezte se

Tělo je na příjmu potravy závislé a pokud máte hlad, tak se aktivuje náš přirozený reflex, který máme vrozený již od našich opičích předků. Hladové tělo vypouští hormony, které se postarají o dokonalou dezorientaci. Schopnost udržet myšlenku se zmenší na minimum a bude vytlačována myšlenkami na uspokojení této potřeby, které budou podpořeny zvýšenou aktivitou trávicího systému.

Řešení je jednoduché, dejte si jídlo. Nemusíte být stále zásobeni, ale i drobné porce jídel dokáží tento stav usměrnit a výsledkem je ničím nerušená práce. 

2. Zacvičte si

Nedostatek pohybu je jedním z hlavních příčin snížené produktivity. Zásobit celé tělo živinami a hormony není pro tělo nic snadného a pokud se nepostaráte o dostatek pohybu, tak mu v tom nepomůžete. Hlavní živiny jsou po těle dopravovány cévami, to ovšem neplatí pro lymfatický systém. Lymfatické žíly fungují pouze při svalové aktivitě. Když se svaly napínají a stahují, tak lymfatické cévy vylučují z těla nepotřebný odpad a hormony. Pokud se nehýbete, tak všechen ten odpad v sobě hromadíte. Výsledkem je přebytek hormonů, který vyvolává podrážděnost, deprese, únavu a stres.

Řešení je snadné, hýbejte se. Jediná hodina sportu denně a je z vás jiný člověk. 

3. Nadopujte se přírodními produkty

Bylinky nejsou pouze pro nemocné, existuje celá řada bylin, které dokáží zvýšit vaši produktivitu doslova zázračným způsobem. Patří mezi ně:

·      Ginko biloba – při pravidelném používání zvýší prokrvení těla i mozku

·      Kofein – zázrak, který dokáže zkrotit i tu největší únavu

·      Guarana – najdete ji v mnoha nápojích, zlepší vaši aktivitu i soustředěnost

·      Vitamín C – nesloží pouze pro imunitu, ale i pro posílení vaší aktivity

·      Ženšen – dokonce i v Asii objevili účinný životabudič 

4. Naučte se sedět

Zatáhněte lopatky dozadu, uši mějte ve stejné rovině s rameny a kyčlemi, kolena mějte ve stejné výšce jako kyčle. Pokud vám ani toto nepomůže, tak vyměňte svoji židli za gymnastický míč. Špatné sezení blokuje cévy, které vyměňují krev ve vaší hlavě, ta je pak málo zásobená kyslíkem a vy máte pocit únavy. Kromě lepší bdělosti vám zdravé sezení srovná i vaši skoliózu. 

5. Zatočte se stresem

Pokud nejste splachovací, tak to nevadí, určete si prostor, kam máte přístup pouze vy a starosti ne. Při své práci nebo při sportu jistě nepotřebujete myslet na své problémy. Nauče se je oddělovat od vašich pracovních aktivit a pokud máte pnou hlavu důležitých myšlenek, tak je svěřte svému diáři a zbytečně se s nimi nezatěžujte. 

6. Potěšte se

Když jste šťastní, tak tělo vytváří látku endorfin a při jejím uvolnění si dokáže hravě pohrát se všemi negativními myšlenkami. Přečtěte si vtip, shlédněte komedii, zavolejte přátelům, snězte čokoládu, zkrátka mějte radost a to minimálně tolikrát, kolikrát je to jen možné. 

7. Mějte sex

Frustrace ze sexu je stejná jako hlad, dokud se neuspokojí, tak na ni budete myslet a to je set sakramentský důvod k nesoustředění. Pokud nemůžete mít sex, tak onanujte, dokonce i váš osobní trenažér, ve formě pravé ruky, dokáže přinést stejné uspokojení jako sex. 

8. Nerozčilujte se

Čím více jste vzteklí, tím více k sobě přitahujete další negativa. Naučte se nerozčilovat při běžných denních strastech. Přetrhla se vám tkanička? Přišla vám složenka? Nezatěžujte se událostmi, které nezměníte, buď se jim zasmějte, nebo je ignorujte. 

9. Vyspěte se

Číňané věří, že je spánek jedním z největších darů od boha. Využijte tohoto daru a probouzejte se vyspalí, je to vůbec jeden z nejlepších léků na produktivitu. 

10. Plánujte

Pouze když plánujete, tak máte neustále své cíle před sebou. Pokud neplánujete, tak žijete v permanentním chaosu a to je špatně. Nejen, že to sníží vaši produktivitu, ale často se vám stane, že zapomenete na důležité věci. Pokud plánujete, tak už vás nic špatného jen tak nepřekvapí.

 

Read more

Local News