10 způsobů, jak zvýšit nebo získat sebevědomí

Share

Chcete být vždy nad věcí? Chcete mluvit jasně, srozumitelně a poutavě? Tento článek Vám pomůže ve zlepšení vašeho sebevědomí v nejrůznějších situacích. Přinášíme Vám tipy, jak si získat nebo zvýšit sebevědomí: 

1. Lekce asertivity

Ano slyšíte dobře – i na sebevědomí existují lekce. Asertivita je způsob vyjadřování a vůbec komunikování jako takového. Na lekcích se naučíte základy lidské psychologie, jak správně artikulovat a dobře se vyjadřovat k daným tématům. Součástí lekce je i lekce verbálního sebeovládání, na které se naučíte jak bojovat proti agresorům a nepřejícím lidem.

2. Seberealizace

Druhá věc, se kterou se budete muset smířit jste vy sami. Musíte se zkrátka brát takový, jaký jste i se svými fyzickými či psychickými chybami a nedostatky. Vyrovnanost je nejdůležitější faktor zdravého sebevědomí. Pokud tento bod nezvládnete, jsou všechny ostatní již marné.

3. Žijte těmito myšlenkami

Přečtěte si následující citát, zamyslete se nad ním, uložte si jej do paměti a chovejte se podle něj.

Pracuj, jako bys nepotřeboval peníze,
miluj, jako bys nebyl nikdy zklamán,
tancuj, jako by se nikdo nedíval,
zpívej, jako by nikdo neposlouchal a
žij jako by byl na zemi ráj.

4. Hezké oblečení

V dnešní době hraje vzhled velmi důležitou roli, to se prostě nedá popřít a je třeba na tuto, ač možná ne zrovna příjemnou skutečnost brát značný zřetel.

Základ úspěchu a zdravého sebevědomí je tedy i samotný zevnějšek. Oblíkejte se hezky a moderně – neříkám, že musíte slepě následovat každý trend, ale přeci jen oholený, navoněný chlap v slušném oblečení dělá jiný dojem než zarostlý, zpocený dělník v montérkách.

5. Vzpřímená a rychlá chůze

Další způsob zvýšení vašeho sebevědomí je vzpřímená a mírně zrychlená chůze. Rozhodně nechoďte pohrbeni jako naši dávní předkové. Hlavu držte rovně, dejte pozor na bradu moc vysoko, to zase budí dojem přílišného sebevědomí.

6. Fyzická zdatnost

Každý chlap by měl zůstat chlapem. Hlavními přednostmi mužů by měla být jejich síla, chrabrost a nebojácnost. Tohoto dávného předsevzetí byste se měli držet. Pracujte na sobě – běhejte, cvičte a jezte zdravě.

7. Koníčky, zájmy

Pro lepší náladu a zdravější sebevědomí je dobré věnovat se i nejrůznějším volnočasovým aktivitám, do kterých zapojíte i svojí rodinu či kamarády. Zkuste nějaký společensky zaměřený koníček – kromě chození do hospody se nabízí kolektivní sporty, různé kluby a kroužky nebo dokonce politika.

8. Komunikace

Komunikujte, mluvte, diskutujte – říkejte na rovinu, co si myslíte (v rámci mezí a slušného chování) nebojte se komunikace s ostatními. Na konferencích, ve škole, v práci si sedejte dopředu. Nemějte strach něco říci – řiďte se heslem holá huba – holé neštěstí.

9. Vděčnost – pochvala

Buďte veselý – obraz úspěchu musíte dávat najevo. Chvalte své kolegy, pokud odvedou dobrou práci, pochvalte manželku za skvělý oběd a děti za úspěchy ve škole. Buďte vděčný za práci druhých – i oni vám budou vděční.

10. Život není souboj

Život zkrátka není hra, soutěž ani nějaký souboj. Neřešte tedy kdo má více peněz, kdo je úspěšnější, kdo podvádí, kdo se má lépe či hůře. Nepomlouvejte něco, do čeho pořádně nevidíte, soustřeďte se na svůj život a neřešte zbytečně životy ostatních.

Inspiraci můžeš najít i v těchto videích:

A jak jsi na tom se sebevědomím ty? Co pomáhá zvýšit sebevědomí tobě?

Read more

Local News