Top 10 Nejprudší jedy na světě

Share

Jakou látkou se otrávil Sokrates? 10g botuloxinu na půl milionu lidí? Více nejprudších jedů světa v následujícím přehledu.

1. Klobásový jed

Jde pro člověka o nejnebezpečnější jed, dokonce horší než sarin. Jeho smrtelná dávka se udává v biliontinách gramu. Této přírodní látce se říká také botuloxin a podle vědců by stačilo 10g tohoto jedu a terorista by byl schopen otrávit půl milionu lidí.

2. Čtyřhranka smrtelná

Jedním z nejjedovatějších tvorů naší planety je žahavec-čtyřhranka smrtelná, žije v Tichém oceánu na pobřeží Austrálie, kde beztrestně zabíjí. Plavec se totiž snadno zaplete do jejich chapadel, pokrytých 1000 žahadly, pokud dostane víc jak deset žihadel, zbude mu asi tak 3 minuty života, má-li štěstí obdaruje ho tvor jizvami, které se ale nikdy nezacelí.

3. Fugu

Asijskou pochoutkou je ryba fugu, je to ale zároveň adrenalinová záležitost, fugu totiž ve svých útrobách skrývá jedovatý toxin, na který lidstvo ještě nezná protilátku. Nemáte-li tedy štěstí na zručného kuchaře čekají vás asi tak tři, čtyři hodiny života.

4. Ricin

Je 7. září 1978 a bulharský novinář a disident Markov míří do zaměstnání, po cestě jej neznámý muž nechtěně bodne deštníkem do nohy a omluví se. Až o tři týdny později Markov zjistí, že deštník byl napuštěn ricinem a umírá v bolestech. Ricin je jed, který se u nás vyskytuje v skočce obecné a je populární u teroristů.

5. Amanti

Tato látka je obsažena v jedovatých houbách především v muchomůrce zelené. Spousty houbařů si díky ní zajistili jen 50% šanci na přežití.

6. Strychnin

Strychnin je velice oblíbený doping pro sportovce, mnohým se však stal osudným. Jde o alkaloid, který v sobě obsahuje semena rostliny lučiby dávivé. Největší problém je v dávkování, pokud si totiž vezmete více jak 200mg, je vaše smrt téměř jistá.

7. Nejprudší jed lékem

Jde o arzenik, lidově řečený otrušík. Za vlády Ludvíka XIV se mu dokonce říkalo dědičný prášek, protože by velice populární při dědění majetku.

8. Antický jed

Neboli akonitin se úspěchu těšil především v antice, jde totiž o jeden z nejprudších a nejrychlejších jedů. Člověk pociťuje otravu již po konzumaci 0,2 mg akonitinu, smrt nastává za pár hodin.

9. Sokratův jed

Moudrý Sokrates byl natolik přesvědčen, že se musí ctít zákony, že když byl neprávem odsouzen, přijal trest než aby utekl. Sokrates tedy pozřel jed ve víně, aby se dostal rychleji k srdci. Ano jde o bolehlav plamatý. Zajímavostí je, že k otravě stačí jedno intenzivní přičichnutí.

10. Král našich jedů

Rulík zlomocný, nejprudší jed u nás. Jedovatý je celý, nejvíce však plody, který se dítěti jeví jako například třešně, proto není divu, že počtu otrávených rulíkem se může rovnat počet lidí otrávených ostatními jedy.

Ale teď už doopravdy ten nejprudší jed světa.

real-poison

Read more

Local News